DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Vettel legyőzte Hamiltont a Belga Nagydíjon

Ma mindenkit rendre utasított Sebastian Vettel - Hamiltont már az első körben maga mögé utasította, aztán stabilan, meggyőzően vezette végig a versenyt. A dobogó alsó foka Verstappené lett.

A belga helyszín tavaly is komoly izgalmaknak adott otthont, így idén is arra számíthattunk, hogy eseménydús versenyre lesz kilátásunk. Ez történt a piros lámpák kialvásával:

A mezőny eleje épségben fordult el az egyes kanyarban, ám a hátrébb érkezőkről ez már nem mondható el: Nico Hülkenberg borzasztóan elfékezte az egyes féktávot, így hátulról felöklelte a z előtte több tíz méterre már kanyarodni készülő Fernando Alonsót, aki Charles Leclerc autóján bucskázott keresztül. Rajtuk kívül Daniel Ricciardo a hátsó, Valtteri Bottas részben az első szárnyát, Kimi Raikkönen pedig a jobb hátsó gumiját veszítette el. 

Amíg hátul a roncsokból kászálódtak ki a pilóták, addig az élmezőny négyes meccsbe bonyolódott a Kemmel-egyenesben: Lewis Hamilton felhúzta magára Sebastian Vettel mellett a két Force Indiát is, így a négy autó egy pillanatra úgy tűnt, egyszerre akar elfordulni a jobbosban. A pozíció azonban Vettelé lett, aki betette az autót Hamilton elé, míg a két rózsaszín autó Perez, Ocon sorrendben sorolt be mögéjük.A kaotikus rajt legnagyobb nyertese a 16. helyről induló, jelenleg nulla ponttal rendelkező Szergej Szirotkin lett, aki egészen a 9. helyig kúszott fel a sorban. 

A biztonsági autót természetesen azonnal beküldték, négy kör takarítás következett. A zöld zászlót követően simán eljött a mezőny, Hamilton egy pillanatra bepróbálkozott a kör végi sikánban Vettel mellett, ám nem tudott pozíciót fogni német riválisán.

spa-f1-action



Raikkönen versenye 9 kör után véget ért, a defekt mellett a hátsó szárnya és a padlólemeze is sérüléseket szenvedett el. A Red Bullosok közül Ricciardo egy nagygenerált követően körhátrányban tért vissza a versenybe, míg Max Verstappen az ötödik pozícióból sorban mindkét Force Indiát levadászta. A következő körök legtöbb akcióját a hátulról felzárkózó Bottas szolgáltatta, aki a Mercedes erejét kihasználva újabb és újabb autót utasított maga mögé.

A bokszkiállásokat féltávon Hamilton kezdte meg, akit Vettel a következő körben azonnal lekövetett. A német bokszba bevezető köre nem sikerült túl fényesre, így a sorrend rendeződésével Hamilton közel felére, másfél másodpercre olvadt. A brit egy pillanatra DRS-távolságon belülre is került, ám a ferraris hamar lerázta magáról a Mercedest. Ezt követően nyilvánvalóvá vált, ma a Ferrari versenytempója legerősebb: Vettel stabilan, lépésről lépésre építgette előnyét, tíz kör alatt két másodpercről ötre növelve azt. 

Saját, egészen későn megejtett bokszkiállását követően Bottas a két Force India mögé, a hatodik helyre jött vissza, így a maradék tizenkét körben számára ez a két autó maradt az utolsó két legyőzendő ellenfél. Néhány körre szüksége volt, hogy felzárkózzon rájuk, ám DRS-távolságon belül egyikük sem jelentett komoly kihívást.

Az első három pilóta innentől kezdve (kívülről) könnyűnek tűnő, zavartalan versenyt futott. Az utolsó körökre szinte minden akció leült, így a sorrend sem változott már. Vettel mindenkit rendre utasított, ma Hamilton sem tudott vele mit kezdeni. Mögöttük nagy hátrányban Verstappen, majd Bottas érkezett, de ez eddig papírformának mondható. Amit ki kell emelni, az a top tíz második fele: két Force India, két Haas, egy Toro Rosso és egy Sauber is pontszerző helyen végzett. Szirotkinnak most sem sikerült a pontszerzés, Ricciardo pedig a 31. körben feladta a körözgetést. A futam élő közvetítése itt olvasható vissza.

A végeredmény:

spa-eredmeny2-f1-2018

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: