DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Rajtbüntetéssel sújtották Hülkenberget

Ahogyan várható volt, a belgiumi rajtbaleset okozója nem kerülhette el a büntetést. Alonso eltiltást emlegetett, de a stewardok számára a szigorú ítélet nem volt opció.

A Belga Nagydíj első kanyarjában nagyon későn fékező Nico Hülkenberg okozta a látványos tömegbalesetet, amely során rajta kívül a helyszínen még ketten kiestek – Fernando Alonso és Charles Leclerc –, közvetve pedig még két versenyző, Daniel Ricciardo és Kimi Raikkönen versenye pecsételődött meg. A Renault német pilótájának vétkessége nyilvánvaló volt, a versenybírák pedig úgy döntöttek, 10 rajthelyes büntetést osztanak ki rá az Olasz Nagydíjon, továbbá 3 büntetőpontot adnak neki.



Fernando Alonso célzott rá, hogy a maihoz hasonló 2012-es spái rajtbaleset okozója, Romain Grosjean akkor egy futamos eltiltást kapott, a szankciót pedig Hülkenberg is megérdemelné. A stewardok tisztázták, ilyen büntetést miért nem osztottak ki most:

„Meg kell jegyezni, hogy 2014 óta az FIA bemutatta a büntetőpontrendszert, amely számításba veszi a versenyző korábbi kihágásait, versenyről való eltiltáshoz pedig akkor vezethet, ha 12 pont összegyűl egy 12 hónapos időszak miatt. Ez a rendszer nem volt érvényben 2012-ben, amikor egy ettől nem különböző incidens történt” – áll az indoklásban. Hülkenberg licenszét jelenleg csak 4 büntetőpont terheli.

Hülkenberg maga is elismerte, hogy hibázott: „Amikor rátapostam a fékre, azonnal blokkoltak a kerekeim és belecsúsztam Fernandóba. Valószínűleg én mértem fel rosszul a helyzetet, kicsit túl későn fékeztem, túlbuzgó voltam. Elkeserítő lehet számára és Charles számára is, de a saját szempontomból szintúgy” – nyilatkozta a versenyző.

A Channel 4 információi szerint a negyedik helyezett Valtteri Bottast is berendelték a stewardok: a finn szintén a rajtnál ütközött neki hátulról Szergej Szirotkin Williamsének, sokkal kevésbé drasztikus következményekkel. A stewardok 5 másodperc időbüntetést és 2 büntetőpontot szabtak ki rá – ez nem befolyásolja negyedik helyezését.

 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: