DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Vandoorne pipa az összehasonlítgatás miatt

Nem áll jól a szénája Stoffel Vandoorne-nak a McLarennél, a tesztpilóta, Lando Norris élete első szabadedzésén rögtön legyőzte. A belga azonban technikai hibával küzdött, ami torzítja az eredményét.

Egyre többször pletykálnak arról, hogy erősen inog Stoffel Vandoorne helye a wokingi istállónál, zsinórban második éve képtelen megközelíteni csapattársa, Fernando Alonso tempóját. A spanyol helyére honfitársát, Carlos Sainzot igazolták le 2019-re, de finoman szólva is bizonytalan Vandoorne helyzete is.

Erre rátett egy lapáttal, hogy a Belga Nagydíj első szabadedzésén Alonso helyett Lando Norris ült a McLarenbe és rögtön gyorsabbnak bizonyult a hazai pályán bizonyítani kívánó, állandó pilótánál (aki utolsó lett). Vandoorne-t azonban technikai meghibásodások hátráltatták, fele annyit kört tehetett meg, mint a 0,086 másodperccel gyorsabb kört teljesítő, fiatal brit.

Norris eredménye miatt rögtön megkezdődtek a találgatások, vannak, akik szerint már Monzában is ő versenyezhet a gyengén muzsikáló belga helyén, de 2019-ben mindenképpen váltani fogja. Óriási a nyomás Vandoorne-on, aki azonban nyomatékosította, hogy az összehasonlításhoz megbízható autóra lenne szüksége végre.

„Egyértelmű, hogy látni akarják, hogyan teljesítünk egymáshoz képest, de úgy vélem, elsősorban a csapatnak kellene végre olyan autót adnia, amivel tudok is körözni a pályán, mielőtt valódi összehasonlításokat tesznek. Az első szabadedzés elején a fékekkel adódott problémám, később pedig a motor rakoncátlankodott. Valójában egyetlen normális kört sem tudtam futni” – védte meg magát Stoffel Vandoorne a Motorsport.com szakoldalnak adott nyilatkozatában.

Stoffel Vandoorne számára az idei év valóban siralmas


„Az FP2-n ismét jöttek a problémák, egyetlen normális etapunk volt, szinte nem is érzem úgy, hogy pénteken igazán dolgozni tudtam volna. Korábban pozitív volt a hozzáállásom, de az elmúlt néhány versenyen túlságosan is felém billennek el a meghibásodások. Nehéz megérteni, miért velem történik mindig, pedig a csapat a lehető legjobbat próbálja nyújtani, de most valóban minden gond nálam adódik.”

„Állandóan igyekszem optimista lenni, de amikor csak beülök az autóba, mindig valami meghibásodik. Szeretnék végre egy problémamentes napot, utána bizonyára jobban sikerülnek majd a dolgaim. Érzem az emberek támogatását, fáj, hogy nem tudok jó eredményekkel jelentkezni.”

A Force India környékén, az utóbbi napokban tapasztalható zűrzavar erős láncreakciót indíthat el, ami az évközi átigazolásokat illeti. A híresztelések szerint, ha valóban a következő héten zsinórban jönnek a bejelentések, könnyen előfordulhat, hogy éppen Vandoorne-nak nem lesz helye már az Olasz Nagydíjon sem. A belga azonban nem aggódik, hogy Monzában ne ő ülne a McLarenben.

„Nincsenek kétségeim. Ezekben a napokban rengeteg pletyka látott napvilágot, sok a kérdőjel, de részemről 100%-ig biztos vagyok a helyzetemben. Csak a saját munkámra kell összpontosítanom, többször is megmutattam, hogy nagyon közel vagyok Fernando tempójához” – tette hozzá Vandoorne.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: