DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Kubica: Készen állok a versenyzésre

Az év elején rengeteg rajongó bízott abban, hogy Robert Kubica ülést kap idén: ez a Force Indiát övező fordulatokkal végül meg is valósulhat. Erősek a hangok, melyek szerint Lance Stroll távozófélben van, a lengyel pedig Szingapúrban sem félne nyolc év után visszatérni.

A tavalyi szezon végén reális esély mutatkozott arra, hogy Robert Kubica 2018-ban újra versenyezni fog a Formula-1-ben, de a 33 éves lengyel végül csak a tartalékpilóta pozícióját kapta meg a Williamstől. Idén tesztnapokon és első szabadedzéseken láthatták őt autóban rajongói, de ez könnyen megváltozhat: a hírek szerint Lance Stroll rövidesen az apja, Lawrence tulajdonába kerülő Racing Point Force Indiánál folytathatja, a Williamsnél így üresedés támadna. Az általában jelképes tartalékpilóta poszt hirtelen értékessé válna, hiszen Kubicának kellene betöltenie a kanadai helyét.

„Késznek érzem magam, máskülönben nem szerződtem volna le a Williamsszel erre az évre. Az asztalomon áll a szerződés, amelyben az szerepel, hogy készenlétben kell lennem, és amennyiben valami történik, nekem kell beszállnom” – mondta az Autosportnak Kubica, aki utoljára a 2010-es szezonzárón, azaz lassan nyolc éve vezetett nagydíjon.



„Persze nem könnyű a legjobb versenyzők ellen az idény közepén elkezdeni versenyezni. Habár volt lehetőségem vezetni az autót, a tapasztalat még hiányzik. Mikor azonban a Williams megkeresett ezzel a szerepkörrel, úgy gondolom, nem voltak kétségek bennük, hogy meg tudnám csinálni. A jelenlegi történések és a sok spekuláció nem vonja el a figyelmem, jelenleg a munkám végzem, azt pedig majd meglátjuk, mit hoz a jövő” – beszélt a pilóta a rá váró lehetséges feladat súlyáról. Kubica hozzátette: „Néha jókor kell lenned a jó időben, egy kis szerencsével felvértezve és olyan emberekkel körülvéve, akik hisznek benned.”

Szó esett arról, hogy a pilótamozgások – a spekuláció szerint a Stroll által kiszorított Esteban Ocon a McLarenhez igazolna Stoffel Vandoorne helyére, aki már év vége előtt elbúcsúzna a Formula-1-ből – az Olasz Nagydíjon történhetnek meg, az Autosport szerint viszont az idő rövidsége miatt valószínűbb, hogy a Szingapúri Nagydíjon indul meg a költözködés. Ebben az esetben Kubica utcai pályán térne vissza, ami megnehezítené dolgát:

„Végső soron amikor azt mondtam, hogy tudnék vezetni, akkor egész szezonra gondoltam. Különböző teszteken szerepeltem, előbb a Renault-val, majd a Williamsszel. Biztos vagyok benne, hogy képes lennék rá” – jelentette ki a lengyel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: