DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Ezért vonul vissza Alonso az F1-ből

Nagy hír látott napvilágot a héten: biztossá vált, hogy 2019-ben már nem látjuk Fernando Alonsót a száguldó cirkuszban. A spanyol pilóta ezúttal azt is kifejtette, miért hagyja ott imádott sportját.

A keddi bejelentés után a McLaren sem volt tétlen: rögtön lecsapott a Red Bull kötelékében lévő Carlos Sainzra, aki Fernando Alonso ülését veheti át a következő szezonban. A spanyol klasszissal kapcsolatban azonban tudjuk, hogy imádja a versenyzést, és már csak az kérdéses, milyen autóban fog ülni 2019-ben. Az biztos, hogy nem az F1-es McLarenben.

Alonso így kezdte érzelmes interjúját: „Vannak nagyobb kihívások, mint amit most az F1 tud kínálni nekem. Ez egy olyan sport, aminek nagyon sok pozitív oldala van, amit 17 vagy 18 éve élvezek. Úgy gondolom, hogy többet is elértem, mint amiről álmodtam 2001-ben.”

„Most viszont már nem olyan a csata a pályán - mint amit szerettem volna - amikor csatlakoztam az F1-hez, vagy a korábbi szezonjaimban éreztem, vagy azokban a szériákban, amiket kipróbáltam az utóbbi időben” – ecsetelte a 2005-ös és 2006-os világbajnok azt, mi minden változott a Formula-1-es csatlakozása óta a szériában.

 alonso-visszavonulasa-2018



A spanyol klasszis visszavonulásának okairól mesélt a továbbiakban: „A bejelentésem egészen a rossz pillanatokig, vagy az utóbbi évek eredménytelensége miatti frusztrációmig vezethető vissza. 18 évet versenyeztem az F1-ben, két címet nyertem – így mondhatni, hogy 16 év az életemből frusztráltan telt el. De nem ez volt a legfőbb ok.”

„Azért hagytam abba, mert a pályán zajló harcok véleményem szerint már eléggé szegényesek. Valójában a pályán kívüli témákról beszélünk: a vitákról, a rádióüzenetekről, és így tovább. Amikor már túl sok szó esik ezekről a dolgokról, az már egy rossz jel. Ebből pedig az vezethető le, hogy nem a pályán zajló csata volt a legérdekesebb a hétvégén. Ezt érzem most az F1-el kapcsolatban, és úgy gondolom, hogy más szériák jobb és élvezetesebb akciót kínálnak.”

 alonso-visszavonulasa-2018-02

Alonsót, aki többek között már az IndyCarban és a WEC-ben is megfordult, leginkább az F1 jelenlegi kiszámíthatósága szomorítja el: „A 2010-es évek előtt, vagy az azt követő néhány évben nehéz volt megjósolni, mi történhet Spában vagy Monzában. Most egy vagy két hibával le tudnánk írni az első 15 pozíciót, nagyon kiszámíthatóvá vált az egész. Eljöttünk Barcelonába, teszteltünk az első napon, és már tudtuk, mivel fogunk foglalkozni egészen novemberig, Abu Dhabiig.”

„Ez pedig elég kemény. Nekem ez nem akkora probléma, mert már 18 évet eltöltöttem itt, és többet értem el, mint amire számítottam, de a fiatal, vagy más pilótáknak nehéz eset, mert csak a következő évben, a csapat hatalmas előrelépésében, vagy a leggyorsabb istállók egy-egy ajánlatában reménykedhetnek. Elég nehézzé vált az F1 a feltörekvő versenyzők számára, akik kemény jövő előtt állnak, ha nem változnak a dolgok.”

Alonsóval mindenestre egy ikonját, és sokak szerint a jelenlegi száguldó cirkusz egyik leggyorsabb pilótáját veszíti el 2019-ben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: