DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Hirtelen véget érhet Vandoorne F1-es pályafutása?

Könnyen lehet, hogy a belga pilóta jár leginkább pórul Daniel Ricciardo Red Bulltól való távozásával: fogynak az elérhető helyek és egyelőre nem áll jól a szénája.

Egyre nagyobb kutyaszorítóba kerül Stoffel Vandoorne, pedig a belga pilótának kis túlzással még megmelegednie sem volt ideje az F1-ben azok után, hogy a legújabb aranygeneráció egyik legígéretesebb tehetségeként, egy domináns GP2-es bajnoki címmel a zsebében érkezett. 2016-ban már bemutatkozott az F1-ben, méghozzá remekül, de stabil ülést akkor még nem kapott, a 2017-re teljesen megújult, nehezebben vezethető autók pedig nem igazán jöttek be neki - érezhetően szenved a nehezen irányítható McLarennel, ami a rutinos és rendkívül gyors Fernando Alonso mellett még inkább kidomborodik.

A legfrissebb hírek szerint Lance Stroll akár már az idei szezon közben átigazolhat a Force Indiához, míg Esteban Ocont a McLarennel hozták szóba, de a wokingiak elárulták, hogy nagyon szeretnék megszerezni Carlos Sainzot is - pedig ugye egyelőre Alonso sorsa is a levegőben lóg. Az biztos, hogy ha a spanyol világbajnok marad, akkor honfitársa jól passzolna mellé, hiszen jóban vannak, Sainz eddig egyszerűen többet bizonyított Vandoorne-nál és tapasztaltabb versenyzőnek is számít.

stoffi



Az mindenesetre nem titok, hogy Vandoorne-nal elégedetlenek és azt is tegyük hozzá, hogy ott van már a háttérben Lando Norris, akire több csapat is felfigyelt és aki a mclarenes helyére is veszélyes lehet, ha az istálló másik pilótája egy tapasztalt, megbízható versenyző lesz. Márpedig ha Vandoorne nem tud megkapaszkodni a McLarennél, akkor gyakorlatilag bezárulhat előtte az F1 kapuja: ugyan elméletben sok szabad ülés van még, de szinte mindenhova vannak "befolyással bíró" jelentkezők és Vandoorne sem szponzori pénzzel, sem gyári támogatással nem rendelkezik a riválisokhoz képest.

Könnyen elképzelhető tehát, hogy a belga szupertehetségnek összesen két szezon jut az F1-ből egy kétszeres világbajnok csapattársaként és már nézhet is más munka után. És hogy miért is nem ő az alap opció a McLarennél? Alonsóval szemben eddig 28-3 (!) az időmérős mutatója (nem az ő javára), a versenyeken pedig egyetlen egyszer tudta őt legyőzni a 31 hétvége folyamán akkor, ha mindketten beértek a célba. A 31 időmérőn egyébként 29-13-ra vezet Alonso a Q2-be jutások terén is...

Vandoorne egyszerűen nem mutatott annyit a legfelsőbb kategóriában, mint amennyit vártak tőle parádés utánpótlás-teljesítményei után és mivel iszonyatosan telített a jelenlegi mezőny gyári támogatással bíró fiatal tehetségekkel, könnyen lehet, hogy bajba kerül. Egyedül Fred Vasseurrel van jóban, aki a Sauberhez vihetné, de a Sauber éppen a Ferrarival kerül egyre szorosabb viszonyba, ráadásul azt se nagyon engedheti meg magának, hogy óriási pénzeszsák nélkül foglalkoztasson valakit...

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: