DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Perez szerint nem érdekli a nagy csapatokat a versenyzők teljesítménye

Sergio Perez úgy véli, ha valaki egyszer bekerül egy adott istálló juniorprogramjába, onnantól nyert ügye van, mert úgyis eljuttatják a Formula-1-ig, szinte teljesen függetlenül attól, milyen teljesítményt nyújt.

Sergio Perez egészen addig a Ferrari juniorprogramjának tagja volt, amíg 2013-ban le nem szerződött a McLarennel, ekkor ugyanis elengedte a két fél egymás kezét. A mexikói azóta a Force Indiánál versenyez, és bár többször felmerült itt-ott a neve (például a Ferrarinál is), eddig nem tudott feljebb lépni, és nem is biztos, hogy már feljebb tud.

Pedig négy és fél év alatt szerzett már öt dobogót csak jelenlegi állomáshelyén, ráadásul korábbról ugyebár van neki még három, tavaly és tavalyelőtt pedig hetedik tudott lenni az egyéni vb-tabellán - mégsem érzi úgy, hogy megint meg tudna győzni egy nagy csapatot arról, hogy ő lenne az ideális jelölt.

„A topcsapatoknak megvannak a versenyzőik, a fiataljaik. Amikor például én a Ferrari programjának tagja voltam, tudtam, hogy el fogok jutni a Ferrarihoz, mert megnyitják előttem az utat. Hittek bennünk. Aztán elhagytam ezt és elmentem a McLarenhez, innentől viszont nehéz, mert olyan, mintha a csapatok a saját embereiken túl nem is foglalkoznának senki teljesítményével.”

00118014_034



Nem tudnák értékelni, ha valaki gyengébb autóban nagy teljesítményt nyújt? „Ha azt látják, hetedik, nyolcadik vagy kilencedik vagy, az nekik nem egy nagy dolog, viszont így nincs túl sok lehetősége az embernek. A nagy csapatok a stabilitásra törekednek, persze nyilván optimális esetben mindenhol ez lenne a cél. Nem szívesen váltogatják a pilótáikat, ha nem muszáj, szóval ha találnak egy optimális jelöltet, ahhoz mindenáron ragaszkodnak. Innentől nehéz változást elérni.”

Ami a McLarent illeti, Perez úgy érzi, rosszkor volt rossz helyen. „Igen, szerencsétlen volt az egész. Abban az évben voltak más lehetőségeim is, más topcsapatoknál, de a McLaren dominált akkoriban. Talán a legjobb csapat voltak a Red Bul mellett. De ilyen a sport és ilyen a Formula-1, ettől függetlenül boldog vagyok azzal, amit elértem itt. Ez egy nehéz világ.”

A mexikói nem mondott még le arról, hogy van ennél feljebb. „Nem vagyok már olyan fiatal, mint amikor megérkeztem ide, de még mindig csak 28 éves vagyok. Meglátjuk, mi vár még rám, de biztos vagyok benne, hogy jönnek még szép idők.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: