DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Öregek leszünk, mire elektromosra vált az F1

Hiába fontolgatja az F1 az alternatív hajtás bevezetését, a Formula-E olyan FIA-s engedéllyel rendelkezik, ami ezt még évtizedekig kizárja. Örülhetnek a benzinvérűek, sokáig maradhat az Otto-motor.

Sok rajongó szemöldöke felszaladt pár nappal ezelőtt, amikor Ross Brawn, a Formula-1 sportszakmai igazgatója egy nyilatkozatában arról beszélt, hogy – ha az igények is úgy diktálják – a sorozat öt-tíz éven belül akár a teljesen elektromos hajtásra is átállhat. Aki a kedvenc szériáját féltve a szívéhez kapott, az most fellélegezhet, ugyanis a világ egyetlen teljesen elektromos formulaautós sorozatának vezére leszögezte, jelenlegi szerződésük szerint ez a jog kizárólag a Formula-E-t illeti.

agag-portre-2018



„Ross azt állította, hogy az F1 tíz év múlva teljesen elektromossá válhat, ám ez nem lehetséges” – magyarázta Alejandro Agag. „A Formula-E huszonöt szezonos kizárólagos engedéllyel rendelkezik az FIA-nál, és még csak a negyediknél járunk. Ha nem újítjuk meg a szerződésünket - aminek semmilyen okát nem látom -, akkor a Formula-1 legkorábban 2039-ben válhatna teljesen elektromossá. Természetesen beszélgethetünk a témáról, de anélkül kizárt, hogy egy ilyen lépést megtehetnek” – idézte őt az Autosport. 

Nyilatkozatában Brawn az FE nézői élményét összességében „juniornak” értékelte, ami akár ellenérzéseket is kiválthatna Agagékból, de az FE első embere ezt nem vette személyesnek. Nincs tehát ellenségeskedés a két sorozat között. „Nagy rajongói vagyunk a Formula-1-nek, ez sosem fog megváltozni. A megjegyzések azonban érdekesek, mivel szélsebesen gyarapszik a sorozat. Ezt figyelembe véve egyébként nem is meglepő, hogy néhányan közülük is elgondolkoztak az alternatív hajtás bevezetésén.” 

Összefoglalva tehát az F1-nek minimum húsz évet kellene várnia, ha mindenáron az FE megoldását akarja lemásolni. Egyetlen kibúvó ez alól az, hogy ha a királykategória az FIA-t maga mögött hagyva más ellenőrző szervezethez csapódik, ám ezzel a lépéssel a nevüket veszítenék el. „Tisztelem Ross Brawnt, de ebben az esetben elszámolta magát” – tette hozzá Agag.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: