DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Massának Schumacher volt a mestere

Felipe Massa felhúzta magát Lance Stroll hálátlan megjegyzésein, miszerint Massa egyáltalán nem segített neki tavaly. A brazil éppen az ellenkezőjét állítja, sokat istápolta az újonc kanadait.

Massa annak idején fiatalon, de nem kezdőként, 2006-ban került a Ferrarihoz az akkor utolsó (ferraris) évét töltő, rettentően rutinos hétszeres világbajnok, Michael Schumacher csapattársa lehetett. A német legenda igyekezett sokat segíteni a fiatal brazilnak, mentoraként a lehető legtöbb tudást és fortélyt adta át csapattársának.

Tizenegy év elteltével fordított helyzetben találta magát a Valtteri Bottas váratlan távozása miatt a Williamshez visszacsábított, veterán brazil, hiszen egy zöldfülű, tizennyolc éves, rendkívül kevés tapasztalattal rendelkező csapattársat kapott Lance Stroll személyében, aki bizony az elején csak csetlett-botlott a Formula-1-ben.

Massa alázatosan segített tavaly Strollnak, aki ezt hamar elfelejtette


Az idei év eleje táján sokat kritizálták a Williams istállót, hogy két tapasztalatlan pilótát állít csatasorba. Stroll ekkor azzal vágott vissza, hogy tavaly Massától sem kapott segítséget. „Nem gondolom, hogy a tavalyi évben bármilyen védelmet élveztem volna. Nem tudom, miért gondolja mindenki, hogy a felkészítőm, vagy a mentorom lett volna a csapattársam” – nyilatkozta Lance Stroll az Autosport szakoldalnak.

Akkor is rosszul esett Massának ez a nyilatkozat, de inkább nem kommentálta, most azonban megszólalt az ügyben a tavalyi év végén visszavonult brazil. „Sokat tettem érte, rengeteg alázatot tanúsítottam. Amikor először találkoztam vele, még csak hét esztendős volt, élvezet volt számomra, hogy vele lehettem és segíthettem neki” – idézte vissza emlékeit Massa a Programa com Bial televíziós showműsorban.

Schumacher 2006-ban sokat segített Massának

„Amikor megérkezett a csapathoz 18 évesen, óriási nehézségei voltak a tempó, az autó és a gumik viselkedésének megértése terén. Végig mellette voltam, sokat beszélgettem vele, igyekeztem segíteni neki. Nekem Schumacher volt a mesterem, rengeteget tett értem, de ilyen fokú segítséget talán még nála sem tapasztaltam” – mutatott rá a brazil, aki hamarosan a Formula-E-ben versenyez majd.

„Úgyhogy meglehetősen felzaklatott, amikor Stroll azt mondta rólam, amit, mert ez nem olyan, amit az ember elképzel. De ez legyen az ő problémája” – tette hozzá Massa. A Williams idén rettentően gyengén teljesít, a csapat mind a négy pontját a fiatal kanadai szerezte egyetlen nyolcadik helyezéssel. Az FW41 nagyon lassú, de Stroll jövője biztosítottnak látszik, ugyanis az édesapja (által vezetett konzorcium) felvásárolta a Force Indiát, így nem kérdés, ki lesz az egyik pilóta az istállónál legkésőbb a jövő évtől. Évtizedek óta tudjuk, hogy a Formula-1 kőkemény üzlet.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: