DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Strollnak már Belgiumig csapatot kellene váltania?

A Force India új tulajdonosi körét Lance Stroll édesapja vezeti, ezzel megmenekült az istálló. Jacques Villeneuve szerint a fiatal kanadainak azonnal át kellene igazolnia jövő évi csapatába.

Az 1997-es világbajnok úgy véli, feleslegesen vesztegeti idejét a borzalmasan teljesítő Williams istállónál Lance Stroll, most, hogy az édesapja által vezetett konzorcium felvásárolta a Force India istállót, megmentve ezzel az anyagi csődtől. Ezek után nem is maradt kérdéses, ki lesz a csapat egyik pilótája 2019-ben.

Villeneuve szerint azonnali hatállyal lépnie kellene a fiatal kanadainak, ne várja meg az év végét, hanem amilyen gyorsan csak lehet, igazoljon át a rózsaszín gárdához. Egyrészt nem kellene tovább szenvednie a mezőny leglassabb autójával, másrészt a saját dolgát könnyítené meg a jövő évre a 19 éves versenyző, mivel már a téli tesztek előtt alaposan megismerhetné a csapatot és az autót versenykörülmények között is. Minél előbb átnyergel, annál jobb.

„Lance-nek a Force Indiánál kellene befejeznie a szezont. Nem kellene várnia, már Belgiumban is új csapatánál kéne vezetnie augusztus végén. Az autó sokkal jobb és jövőre nagy előnyt jelenthetne, ha a mérnökökkel már idén összecsiszolódna és kiismernék vezetési stílusát” – tanácsolta fiatal kanadai honfitársának Jacques Villeneuve.

Stroll jobban tenné, ha azonnal kiszállna a vergődő Williamsből?


Bár mindkét pilótájával, Esteban Oconnal és Sergio Perezzel is élő szerződése van a gárdának, a kanadaiak nemzeti hősének nincsenek kételyei, hogy minden lehetséges. „A Formula-1-ben bármi megtörténhet. Láthattuk a múltban is, a kontraktusok megvásárolhatók. A szezon közbeni pilótacserék véghez vihetők.”

De mi lesz Stroll jelenlegi munkaadójával? Utoljára 1997-ben ért fel a csúcsra a Williams, ám utolsó bajnokuk nagyon sötéten látja a jövőt. „Nem elég, hogy Lawrence-t (Lance Stroll édesapja) elveszítik, a főszponzor (Martini) távozása valószínűleg az utolsó szög a koporsójukban. Az idei gyengélkedés miatt a TV közvetítési jogokból is jóval kisebb részben részesülnek majd. A fizetős pilóták sem nagyon szeretnének egy ilyen csapatra pénzt áldozni” – figyelmeztetett Villeneuve.

A Force India viszont felemelkedhet? „A gárda sokkal szervezettebb, mint a Williams. Csak akkor és csak addig álltak le a fejlesztéssel, ameddig az anyagi helyzet ezt kívánta. Lawrence mindig felvirágoztatta a hozzá köthető márkákat, ez az egyik erőssége. A Williamsnél ezt nem tehette meg, mert nem volt tulajdonjoga, de a Force Indiánál sokkal nagyobb lesz a befolyása. Segíteni fog rajtuk, a Force India versenycsapat marad, nem úgy, mint a Williams” – vázolta fel korábbi csapata sötét jövőképét a kanadai.

Ha Stroll valóban év közben elhagyná a Williamst, vajon lehetőséget kapna helyettesként Robert Kubica? Ebben az esetben melyik Force India-pilótát küldenék el idő előtt?

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: