DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Haas: Miért kritizálnak, ha gyorsak vagyunk?

Az amerikai istálló régóta partneri viszonyban van a Ferrarival, és az olaszok fejlődése miatt ők is jól szerepelnek az utóbbi időben. Sok kritika érte emiatt a Haast, amire a csapatfőnök reagált.

Egyre többet tűnik fel Romain Grosjean és Kevin Magnussen a középmezőny elején: Ausztriából például a fennállásuk óta a legjobb eredménnyel térhettek haza, a konstruktőri bajnokságban pedig már a McLarent és a Force Indiát is maguk mögött hagyták, és jelenleg az ötödik pozícióban tartózkodnak.

Év eleje óta a riválisoknak is szemet szúrt az amerikaiak jó szereplése, amit sokan a Ferrari jelenlegi motorerejének tudnak be. Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke a következővel védekezett a riválisaival szemben: „A Mercedes csapatainak nem kellene panaszkodnia, mert nagyon jó erőforrásaik voltak az elmúlt négy évben. A hibrid-éra első szezonjaiban, ha nem Mercedes-motorral rendelkezett az ember, gyakorlatilag sehol sem tartott.”

„Most a Ferrari megelőzte őket, és mindenkit kritizálnak, aki ezeket a motorokat használja, mondván, hogy nekünk jobb erőforrásaink vannak. Igen, ez így is van, de ők is ugyanúgy előnyben voltak az elmúlt négy évben. Mit kellene tennem ez ellen? Elégedett vagyok, ha pedig ők nem azok, azon nem tudok segíteni.”

 haas-a-kritikusokrol



A 2010-es évek elején sok csapat belebukott abba, hogy saját erejéből szerette volna felépíteni a karrierjét, ha a HRT-re, a Virginre vagy a Lotusra gondolunk. Steinerék szorosabbra fűzték a viszonyukat a Ferrarival, ami jobb módszernek bizonyult a fenti istállókénál: „Ők sem voltak ostobák, ez egy nagyon nehéz sport. Mi egy másik módszert próbáltunk, amit a szabályok is megengedtek, és úgy tűnik, ez jobban működik, mint a többieknek.”

Az amerikaiak nemcsak a motort, hanem a felfüggesztést és a váltót is az olaszoktól vásárolják. „Ha valaki ugyanazt csinálná, mint mi, nem lenne bajom vele. Ezt bárki szabadon megteheti, és nem is rossz dolog. Ha ez jobbá teszi a sportot, akkor elégedett vagyok vele” – fejtette ki véleményét a tényről Steiner.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: