DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Már édesség is lehet a pilóták étrendjében

Hamarosan nagy terhet vesznek le az F1-es pilóták válláról: jövőre az autóktól független minimumsúlyt szabnak meg a versenyzőknek, így a 66 kg-os Hamilton is felszedhet egy kis pluszt.

Van egy Formula-1-es szabály, ami utoljára idén kedvez a zsokéméretű autóversenyzőknek. Az FIA a kilencvenes évek közepe óta ír elő minimumsúlyt az autóknak és a pilótáknak, aminek egyetlen szépséghibája van: az embert és a technikát együtt mérlegelik, ezáltal ledolgozhatatlan hátrányba hozva a magasabb, így nehezebb versenyzőket. Az F1 ezt a problémát észlelve kidolgozott egy új rendszert, amellyel az autók tömegét kihúzzák az egyenletből, és a pilótának a felszerelésével, plusz az ülésével együtt szabnak meg egy minimum tömeget. Ez az érték várhatóan 80 kilogramm lesz, amit még az egyébként könnyűnek számító Lewis Hamilton is örömmel üdvözöl.

 

Lewis Hamilton (@lewishamilton) által megosztott bejegyzés,

„A pilóták - főleg a magasabbak és vastagabb csontozatúak – minden éven nyomás alatt vannak a testsúlyuk miatt. Én egy kicsivel vagyok a számomra kényelmes testtömeg alatt, de jövőre változnak a szabályok, ami jó. Izgatottan várom, hogy növelhessem a [kalória]bevitelem, felszedjek egy keveset és sokkal erősebbé váljak. Persze továbbra is gyors és kiélezett akarok maradni - a kigyúrtság nem jelent gyorsaságot is, ráadásul a nagyobb súly magasabb tömegközéppontot is jelent” – magyarázta a négyszeres világbajnok.

A közösségi médiában aktív Hamilton egyébként különösen nagy figyelmet fordít az étkezésre (nem is olyan régen vegán lett), ám saját bevallása szerint hiába az atletikus testalkat és a mindig tökéletesre sikerült fotók, még ő magának is vannak bizonytalanságai a testével kapcsolatban.

„A közösségi médiával az a probléma, hogy a szűrők meg akármik miatt mindenkinek csak egy bizonyos oldalát látjuk, miközben az emberek valódi arca rejtve marad számunkra. Nekem is vannak bizonytalanságaim: hiába van kockás hasam, de nem néz ki olyan jól, mint amennyire én szeretném. Minden egyes tökéletesnek tűnő ember, akire felnézel, rendelkezik valamilyen bizonytalansággal. Én próbálok nyitott lenni a saját dolgaimmal kapcsolatban, például apámnak és nekem is csirkelábunk van, de ez mégsem rombolja az önbizalmam."

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: