DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Egyre biztatóbb a Honda tempója

2019-től a Red Bull istálló is a japán gyártó motorjait fogja használni. Pierre Gasly megerősítette, hogy a Honda tényleg remekül fejlődik, a Toro Rossóval is bármikor pontokért küzdhet, ez jó jel.

Tavaly ősszel mindenki megmosolyogta és sajnálta a faenzai kiscsapatot, hogy a megbízhatatlan és lassú japán erőforrásra vált 2018-tól, egyesek azt vizionálták, hogy örüljön a Red Bull testvéristállója, ha pilótáik egy-két pontocskát összekaparnak a szezon során az állandó motorhibák közepette.

Ehhez képest a nyári szünet előtt a jobban teljesítő Pierre Gasly már 26 pontot gyűjtött, köztük három kiemelkedően jó eredménnyel (Bahrein, Monaco, Magyarország). A fiatal francia elégedett a motor eddigi teljesítményével, ezen kívül az utóbbi hetekben újra megbízhatónak is tűnik az erőforrás.

A Honda 2015-ben tért vissza a Formula-1-be a McLaren oldalán, de mivel sem lóerőben, sem megbízhatóságban nem ütötte meg a kívánt szintet három évad alatt sem, így a wokingiak szakítottak a gyártóval és a Renault-val szerződtek. Sokkal előrébb nem jutottak, a patinás istálló sajnos messze van az élmezőnytől.

Gasly szerint biztató a Honda fejlődése


A McLaren számára szégyenteljes lehet, hogy a Honda-motoros Toro Rosso viszont az eddigi tizenkét futam során ötször is jobb helyezést ért el, mint Alonso és Vandoorne. A Red Bull azon döntését, hogy jövőre ők is Hondára váltanak, sokan megkérdőjelezik, de Pierre Gasly nem tartozik közéjük.

„Úgy vélem, a Honda jelenlegi teljesítménye biztató. Budapesten előre sejtettük, hogy a pálya kedvezni fog nekünk, kevésbé fontosak a végsebességek. A Honda fantasztikus munkát végzett az autó erőforrásának esős körülményekre való felkészítésében. A vezethetőség kiváló volt. A versenyen pedig újra ezt éreztem, ráadásul ismét semmiféle problémánk nem adódott a motorral” – dicsérte a japán gyártó munkáját Gasly.

„A nyári szünet előtt a legjobb motiváló erőt ez jelentette a japán szakembereknek, hogy megmutathattuk, hogy bőven van bennünk potenciál, ez pedig még inkább előre visz. Nagy lökést ad az egész csapatnak, remélhetőleg, a szezon második felében még erősebb teljesítménnyel jelentkezünk.”

Érdekes lesz figyelni a jövő évben, hogy a Honda-motoros Red Bull képes lesz-e legyőzni a Renault-t. Az továbbra is tagadhatatlan, hogy a japánok előtt még nagyon sok munka áll, ha versenyeket akarnak nyerni, de az is igaz, hogy a Renault-val az elmúlt években egyszer sem volt esélye a világbajnoki címre az energiaitalos istállónak. Daniel Ricciardo távozásának bejelentése után pedig Pierre Gaslyt tartják az egyik fő esélyesnek a bikák másik ülésére Verstappen mellé.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: