DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Leálltak a Force India fejlesztésével

A Sauber két évvel ezelőtti helyzetéhez hasonló problémával szembesül a Force India, a bizonytalan jövő miatt ugyanis kénytelenek szüneteltetni a fejlesztést, a pénzügyi háttér nincs meg.

Gyakorlatilag a teljes 2017-es szezonja ráment a Saubernek arra, hogy egy évvel korábban súlyos financiális gondokkal küzdött az istálló és amire rendeződtek a pénzügyek, már komoly késésben voltak az autó fejlesztésében. Ez meg is látszott a tavalyi évben, előbb a mezőny második felébe, majd a sereghajtó pozícióba esett vissza a svájci gárda (igaz, ebben a 2016-os, frissítést nem kapó Ferrari-motor is ludas volt).

Ezúttal az adminisztrációs eljárás alatt sínylődő Force India kényszerült arra, hogy szüneteltesse a fejlesztésekkel kapcsolatos munkát, ameddig meg nem születik a döntés az új tulajdonosról és nem szilárdul meg az istálló anyagi helyzete. Fontos frissítések késhetnek ezzel a versenyautón.

Ha még sokáig marad bizonytalan a helyzet, a jövő évi autó is megsínyli


„A design minden területen készen áll. A szállítóknak azonban nem tudunk egyelőre fizetni, hogy kezdjék el legyártani az autók új alkatrészeit. Ez nem oldódik meg egyik napról a másikra, de képesek leszünk teljesíteni a tervünket” – nyilatkozta Otmar Szafnauer, a Force India műveleti igazgatója.

„Remélhetőleg nemsokára bevethetjük a tarsolyban levő, jelentős frissítéseinket, de ezt csak idővel tudjuk meg. A Magyar Nagydíj nem sikerült jól, a 13. és 14. helyen végezni nem valami szívderítő. Két-három tizedre voltunk a középmezőnytől, de valóban nem volt meg a megfelelő tempónk.”

Andrew Greeen technikai igazgató is felhívta a figyelmet, mennyire fontos a folyamatos fejlesztés. „Ha egy istálló képes újabb és újabb alkatrészeket szerelni az autójára, akkor gyorsabb lesz és előrefelé halad. Ha valaki nem jelentkezik új frissítésekkel, akkor visszafelé lépked a rangsorban” – mutatott rá Green.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: