DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Kritikus Niki Lauda állapota, az orvosok bizakodnak

A háromszoros F1-es bajnok továbbra is súlyos állapotban fekszik abban a bécsi klinikában, ahol nemrég új tüdőt kapott - az orvosok bizakodóak, ám figyelmeztetnek: gyökeres életmódváltásra lesz szükség.

Péntek este megkezdték Niki Lauda felébresztését a mélyaltatásból, melybe a hét elején helyezték bécsi AKH-ban, Ausztria és Európa egyik legfejlettebb kórházában. Ahogyan többször beszámoltunk róla, a háromszoros F1-es bajnokot súlyosbodó influenzája miatt kellett beszállítani még július 20-án, majd tüdőtranszplantációt végeztek el rajta – az új szervet Németországból szállították az osztrák fővárosba.

„Elégedettek vagyunk” – idézte az oe24.at hírportál Prof. Walter Klepetkót, a Mellkassebészeti Osztály és az átültetést végző orvoscsoport vezetőjét, aki azonban nem titkolta, hogy Lauda továbbra is nagyon súlyos állapotban van: jelenleg 70%-ra jósolják, hogy az expilóta teste komplikáció nélkül fogja befogadni az új tüdőt, a következő napok pedig kulcsfontosságúak lesznek ebből a szempontból.



 

Noha az AKH évente 120 tüdőátültetést végez, Lauda esetét különösen bonyolulttá tették korábbi orvosi beavatkozásai: 1997-ben testvére, Florian, 2005-ben felesége, Brigit adott számára új vesét, három hónappal ezelőtt pedig szívműtéten esett át, amikor egy stentet, egy kisméretű fémhálót helyeztek koszorúerében. Az sem könnyítette az orvosok helyzetét, hogy az osztrák kicserélt tüdeje 1976-ban súlyos égési sérüléseket szenvedett a mérges gázoktól a Nürburgringen elszenvedett baleset után.

A veséket és szívet érintő beavatkozások miatt Lauda ráadásul nem kaphat annyi gyógyszert, amennyit egy „csak” tüdőtranszplantáción átesett páciens, kezelése így folyamatosan a határok kereséséről és kompromisszumok megkötéséről szól.

Toto Wolff, Niki Lauda kollégája a Mercedesnél nemrég megható üzenettel bátorította a háromszoros Forma-1-es világbajnokot.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: