DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

A haasosok szerint a versenyzők nevén múlik, büntetik-e őket

A Haas csapatfőnöke, Günther Steiner szerint a mezőny nagy neveit nem merik úgy büntetni a döntéshozók, szerinte valaki minél előrébb áll a tabellán, annál nagyobb védettséget élvez.

Büntetnek? Nem büntetnek? Ha igen, miért? Ha nem, miért nem? Kicsit olyan volt a közhangulat az elmúlt néhány versenyhétvégén, mint a nyuszika meg a kalap esete: ha van, az a baj, ha nincs, akkor meg az.

A Német Nagydíjon például Lewis Hamiltonnak a legtöbben büntetést követeltek, mégis megúszta egy figyelmeztetéssel, amikor viszont Valtteri Bottast a magyar hétvégén elkaszálták, az ellentábor azzal vágott vissza, hogy Sebastian Vettel Franciaországban pont Bottas kárára játszott torpedósat, mégis csak 5 másodpercre szankcionálták.

Így vagy úgy, sokan úgy vélik, nem következetesek az ítéletek a mezőny tagjaival szemben, a Haas csapatfőnöke, Günther Steiner pedig egy ennél is markánsabb véleményt fogalmazott meg azzal kapcsolatban, mi számít, hogy valakit büntessenek-e vagy sem. Szerinte például Grosjean túl könnyű célpont és utaznak francia versenyzőjére.

„Könnyen megtalálnak minket, nem igaz? Persze sokszor mi sem segítünk magunkon, ha nem csinálunk olyan dolgokat, nincs miért felmennünk a versenyigazgatáshoz sem. Viszont ha döntés születik, úgy gondolom, minden azon múlik, hogy ki vagy. Név nélkül beszélek.”

00118011_715 (1)



Steiner persze csak véleményt mond. „Nincs semmilyen bizonyítékom erre, viszont úgy gondolom, van némi részrehajlás a döntéshozatalokban.”

Maga a versenyigazgató Charlie Whiting is elismerte, elképzelhető, hogy tudat alatt befolyásolja az ítészeket egy-egy versenyző megítélése, mai divatos szóval élve, respektje. „Annak, hogy kilenc büntetőpontja van már, nem szabadna, hogy szerepet játsszon a döntésben. Azt viszont nem tudom, számításba veszik-e azt a körülményt, hogy mi van, ha egy adótt versenyzőnek ki kell hagynia egy versenyt, mert összegyűlik tizenkét pontja.”

De ha már a Haas szóba került, Whiting szerint nem ugyanaz Vettel osztrák és Grosjean magyar feltartása: „Vettel ausztriai esete a klasszikus feltartás, viszont Romainnél csak rosszabbul nézett ki a helyzet, mint ami valójában történt: ott nem gondolom, hogy Romain tartani tudta volna a lépést Maxszel, ezért nem is ugyanaz a két eset megítélése.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: