DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Palmer: Bottas kétségbeesett és esztelen volt

A szakértőként ténykedő korábbi F1-es rá sem ismert a Mercedes pilótájára – Vettel elleni próbálkozását egy vesztésre ítélt helyzetben az elkeseredettségnek tudja be, Ricciardóval szemben pedig józan eszét is elhagyta.

A Formula-1-ben 2016-ban és 2017-ben versenyző Jolyon Palmer manapság a BBC Sport szakértője: a Magyar Nagydíj után hosszas cikkben vesézte ki a lényeges pillanatokat. Az írás egyik főszereplője Valtteri Bottas volt, aki Palmer szerint eleinte tökéletesen ellátta a neki szánt feladatot – Lewis Hamilton győzelmét óvni a felzárkózó Sebastian Vetteltől –, azután viszont elveszítette hidegvérét.

„Bottas briliáns versenyt futott a 40.-től a 64. körig. Öregebb abroncsokon, sokkal kevesebb tempóval tartotta maga mögött Vettelt. Ez volt a kivételes szárnysegédszerep, amit Wolff emlegetett. Segített Hamiltonnak, hogy megnyerje a versenyt” – írja Palmer a BBC oldalán. „A 65. körben aztán Bottas szárnysegéd feladatát a szélsőségekig vitte.”

Az előzés az 1-es és 2-es kanyar közötti szakaszon történt. Palmer kiemelte, Bottas abroncsai láthatóan elfogytak, így esélytelen helyzetben volt a sokkal gyorsabb Vettellel szemben. „Vettel becsukta az ajtót a csúcspont előtt, és talán lehetett volna óvatosabb, de Bottasnak sosem szabadott volna megpróbálni úgy visszaszerezni a pozíciót, ahogyan tette” – írta. „Vettel teljesen előtte volt, Bottas annyira belül haladt, hogy még a füvet is megcsípte, esélye sem volt rá, hogy sikerül neki. Helyette azonban változatlanul jött, részben a rázókőre is kiment, blokkolta a kerekeit, aztán hátulról eltalálta Vettelt.”



„Úgy gondolom, hogy Bottas kétségbeesésében próbálkozott, akkor nem törődött azzal, ütközik-e Vettellel. Olyan pozícióba tette autóját, melyben az ütközés szinte elkerülhetetlen volt” – vélekedett Palmer, aki szerint komoly következményei lehettek volna, ha a balesetből nem Bottas, hanem a végül második helyen beérő német jön ki rosszabbul. „Az F1 érdekében szerencsére Vettel sértetlenül megúszta. Ha kiesik az ütközés miatt, az megfertőzte volna ezt az eddig lélegzetelállító szezont. Ha Vettel kiesik, a Ferrari és FIA egy elhúzódó ügyet indított volna.”

Ahogyan az ex-F1-es fogalmazott, „Bottas roncsderbije nem ért véget itt”, hiszen néhány körrel később Daniel Ricciardóval is ütközött. „Ha manővere Vettel ellen reménytelen volt, akkor védekezése Ricciardóval szemben egyszerűen esztelen. Sérült autóval és viseltes gumikkal ugyanolyan későn fékezett, mint Ricciardo az 1-es kanyarban, miközben az ausztrál kívülről előzte. Esélye sem volt elégségesen lelassítani. Mintha józan gondolkodását elhagyta volna. Miután pedig a Mercedes szólt, hogy adja át helyét Ricciardónak, megtagadta a kérést, és még egyszer foggal-körömmel harcolt az ausztrál ellen” – beszélt a második esetről, amelyért Bottas 10 másodperces időbüntetést is kapott.

„Korábban idén megkérdőjeleztem Bottas szoros csatákhoz való érzékét, de azóta sokkal jobb, elszántabb Bottast láthattunk. Magyarországon viszont túlzásba esett. Ez a verseny miatti frusztráltságából adódhatott, végül pedig elveszítette a fejét a csata hevében” – összegezte Palmer. „A ’legbottastalanabb’ köröket láttuk a végén.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: