DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Wolff: Muszáj bíznunk a Ferrariban

Továbbra is nehezen nyeli le a Mercedes, hogy a bepanaszolt Ferrari-erőforrás különleges megoldásait szabályosnak minősítette az FIA. Az olaszok némi motorelőnybe kerültek ezzel.

Már bő két hónapja folyamatosan pedzegeti a fő rivális, Mercedes, hogy a Scuderia megoldása illegális lehet, ezért kérték az FIA-t, hogy alaposan vizsgálja meg az olasz istálló erőforrásait. Különösen az energiavisszanyerő-rendszernél sejtettek szabálytalanságot, egy korábbi Ferrari-dolgozótól kapták a fülest.

A szövetség több nagydíjhétvégén, hosszasan és mélyen vizsgálta a rendkívül komplex rendszert, de a spekulációk ellenére is teljesen szabályosnak ítélték a Ferrari-motorokat, amik szemmel láthatóan komoly előrelépést hoztak a gyári csapaton kívül a Haasnak és a Saubernek is.

Toto Wolff lassacskán beletörődik a helyzetbe és igyekeznek a német gyártónál is kitalálni valami hasonlót, bár egyelőre még a szövetség emberei is csak nehezen értették meg a bonyolult rendszer működését. A Ferrari azonban a jelek szerint valami nagyon jó megoldással jelentkezett, ami megfelel a szabálykönyv betűinek és közben feltűnő lóerőtöbbletet hozott.

A Ferrari motorerőben háttérbe szorította a Mercedest


„Ez egy rendkívül komplex technológia. Mivel senkinek az autójába, illetve erőforrásába nem láthatunk bele, ezért ha bárki is kockára tenné a reputációját egy szabálytalan komponenssel, azt igen kicsi valószínűséggel tudnánk csak kideríteni” – nyilatkozta a Mercedes csapatfőnöke.

„Meg kell bíznunk a riválisok tisztességes hozzáállásában és így is teszünk. Ha szkeptikusan állunk a dologhoz, akkor pedig muszáj bíznunk az FIA vizsgálati eredményeiben. Minden ellenfelünk becsületességében bíznunk kell, mert csak így lehet vasárnaponként versenybe szállni.”

„Úgy vélem, amit azokon a pályákon láttunk (Silverstone-ban és Hockenheimben), amik nekünk kellene, hogy kedvezzenek, egyértelművé tette, hogy a Ferrari a karosszéria tekintetében is fantasztikus autóval rendelkezik, a motorjuk pedig jelenleg a legerősebb. Nem azon kell gondolkoznunk, hogy ők mit csináltak, hanem hogy mi mit tehetünk, hogy még erősebb fejlesztésekkel álljunk elő. Ha megkérdőjelezzük ellenfelünk erőforrásának szabályosságát, az az egész sportágnak nagy probléma lenne, de mi nem is teszünk így” – tette hozzá Toto Wolff.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: