DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

A Force India hajlandó elengedni Ocont, nyitott Strollra

Pilótamozgás történhet az indiai alakulatnál jövőre: a vezetőség elismeri, hogy Esteban Ocon a Renault-hoz pártolhat, Sergio Perez maradása szponzorain múlik, az ajtó pedig nyitva áll Lance Strollék előtt.

Zajlanak az események a Force India körül: sajtóhírek szerint a pénzügyi fronton kritikus helyzetben levő csapatot megmentő új befektető nem más, mint Lawrence Stroll, Lance Stroll apja. Eközben tartják magukat a pletykák, hogy Esteban Ocon jövőre már nem a silverstone-i istállónál, hanem a Renault-nál fog versenyezni.

Az Autosport lap szerint Ocont hosszú távú szerződése nem közvetlenül a Force Indiához, hanem a Mercedeshez köti, kölcsönpilótaként van jelenlegi csapatánál (hasonlóan, mint a Red Bullhoz tartozó Carlos Sainz a Renault-nál), Toto Wolff pedig azt tervezi, hogy 2019-ben karrierfejlődése érdekében egy Mercedes-partner helyett a francia gyári istállónál kapjon helyet. „Nem tudjuk, nem kommentálhatjuk” – mondta Wolff, mikor Ocon és a Renault lehetőségeiről kérdezték. Otmar Szafnauer a Force Indiától már beszédesebb volt:

„Megpróbáljuk nem elárulni a versenyzőink szerződésében szereplő részleteket, de biztonsággal ki lehet mondani, hogy elengednénk őt” – mondta a csapat műveleti igazgatója. „Ha a körülmények úgy alakulnak, hogy számunkra ez lesz a legjobb, akkor foglalkozunk a lehetőséggel. Szeretjük Estebant, aki remek munkát végez nálunk. Végső soron mi hozzuk meg a döntést. Ha azonban a Renault egy rakás pénzt fizetne, meggondolnám!”



Ocont francia pilótaként régóta fűzi kötelék a Renault-hoz: 2016-ban, a gyártó visszatérésének szezonjában ő volt az enstone-i istálló tartalékpilótája, szintén a Mercedes közbenjárásával. Ocon pályafutása korábbi évei során a Renault jogelődje, a Lotus pilótanevelő programjába tartozott.

A Force India egyetlen szerződtetett pilótával sem rendelkezik 2019-re. Sergio Perez nevét a Haasszal együtt emlegetik mostanában, Szafnauer elmondása szerint pedig a vele való egyeztetések megkezdéséig még hosszú idő van hátra. „Checo esetében a szponzoraival és támogatóival kezdünk tárgyalni arról, mit akarnak jövőre. Erre a Mexikói Nagydíj környékén kerül sor, tehát most még nagyon korán van Checóról beszélni.”

Az idősebb Stroll állítólagos bevásárlása egyértelműen arra utal, hogy fia, Lance Stroll a Force Indiához tart a Williamstől. „Ehhez egy szabad ülésre lenne szükség. Ha én keresnék magamnak helyet, már csak a teljesítmény miatt figyelembe venném a Force Indiát” – mondta Szafnauer.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: