DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Ponteső a Force Indiának az eső miatt

A gondok ellenére, az esőt és a biztonsági autót kihasználva kitűnően jött ki a lépés az indiai istállónak Németországban. A jutalom tíz szerzett pont, pedig náluk is akadtak problémák.

A verseny közepén nem úgy nézett ki, hogy nagyon termékeny napot zár az előző két évben negyedik helyen végzett istálló. Az időmérőn Esteban Oconnak nem sikerült még a Q1-ből sem továbbjutnia, a versenyen pedig Sergio Perez kerékcseréje sikerült igen lassúra, számos pozíciót veszítve ezzel a pályán.

A munkás vasárnap azonban nem ért véget, keményen nyomta mindkét pilóta, kihasználva a félig esős, félig száraz pályát, miközben a biztonsági autó is a kezükre játszott. Pedig Perez még ki is perdült a nedves aszfalton, amikor pozíciókért harcolt a középmezőnyben. Aztán visszatért, a folytatás pedig remekül sikerült, a hetedik helyen intette le a kockás zászló.

„Amikor az ember egy ilyen őrült délután végén ennyi ponttal távozik, boldognak kell lennie. Egy percig sem pihenhettem ezen a futamon, állandóan a középmezőny egy csoportjában voltam kénytelen harcolni. Az első etapom hosszúra nyúlt és nagyon jól sikerült, de a lassú kerékcserénél pechem volt, ez jó néhány másodpercembe került” – elemezte a Német Nagydíj alakulását Sergio Perez.

Az esős pályán jól jöttek a jelentősen frissebb gumik


„Amikor az eső megérkezett, nehezedett a dolgunk, minden egyes kör egy új kihívást jelentett. Egyszer meg is perdültem, miközben leköröztem Leclerc-t. Szerintem nem látott, én meg elvesztettem az autó hátulját a kigyorsításnál. Mindent túléltünk ma, a hetedik hely kiváló eredmény. Kár, hogy az utolsó körben pozíciót vesztettem Grosjean ellen, de mindent kihoztunk a mai napból, amit csak lehetett” – tette hozzá a rutinos mexikói.

Csapattársa a 15. pozícióból rajtolva küzdötte fel magát pontszerző helyre a jónak bizonyuló, egykiállásos stratégiával. A hajrában viszont ő sem tudott védekezni a friss gumikkal érkező Grosjean ellenében. „A szombati csalódás után kitűnő eredménnyel zártam, már a rajtom is jól sikerült, több pozíciót nyertem az első körökben.”

„Csak a kerékcsere után, amikor elkezdett esni az eső, akkor vált számomra is izgalmassá a körözés. Számos előzést mutattunk be esős pályán a slick gumikon, remek móka volt. Körönként újra kellett elemeznünk magunkban a helyzetet, az alapján, hogy mennyi esőcsepp van a sisakom plexijén. Így választottam meg a legjobb féktávokat. A rémes szombat után remek eredmény a nyolcadik hely, stabilan zárkóztunk fel, hittünk a stratégiánkban és végül valóban kifizetődött” – zárta gondolatait Esteban Ocon. A szerzett tíz pont sokat segít a csapatnak a középmezőnybeli harcokban, főleg, miután a McLaren ismét nullázott. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: