DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

A pénzhiány miatt marad le a Force India

A Force India idén sem kezdett jól, azonban az előző évekkel ellentétben nem is tud úgy felzárkózni, ahogy azt eddig tette. Otmar Szafnauer szerint nem egyszerű a munka a nem mindig nyitvalévő pénzcsap mellett.

Szinte már tendencia lett az elmúlt években az, hogy az élmezőnyt üldöző „szegénylegény”, a Force India mindig viszonylag rosszul kezdi az évet, hogy aztán jó hajrával jobbnál jobb idényeket produkáljon.

Tavaly például minden idők legjobb szezonja sikerült Vijay Mallyáéknak, konstruktőri negyedik helyet szereztek, ráadásul saját rekordponttal.

A gyenge szezonkezdés idén is megvolt, és bár azóta a rózsaszín autókkal felkapaszkodtak az ötödik helyre, a korábbiakkal ellentétben valami most hiányzik. Jó néhány pont és sok-sok pénzt. Előbbit mi (is) látjuk, utóbbit Otmar Szafnauer műveleti igazgató teszi hozzá.

A román-amerikai szakember főleg a Ferrari-motoros csapatoktól fél. „Ez egy fejlesztési verseny” - mondja Szafnauer a Motorsport.com portálnak. „Mindig is az volt, mindig is az lesz, ezt pedig én mindig is mondtam. Sehol nem vagyunk ezekhez az autókhoz képest, az emberek folyamatosan tanulnak. De egy fejlesztési versenyhez források kellenek.”

00117017_322



Szafnauer őszintén fogalmaz. „Szenvedünk, nincs ezen mit szépíteni. Ha lenne több forrásunk, gyorsabban kerülnének új alkatrészek az autóra, de így ez elég fájdalmas következményekkel jár. Mi általában egyszerre szeretünk több dolgot megvalósítani és nagyobbat ugrani, mások pedig inkább bébilépésekben gondolkoznak. De minden jobb, ha az embernek megvannak ehhez a forrásai.”

Teljesen új helyzetbe kerültek. „Legutóbb még Ericsson is úgy nézett ki, meg fogja előzni Ocont. A Mercedes az előző években fantasztikus munkát végzett, de minden elismerésünk a Ferrarinak is, jelenleg ugyanis valószínűleg övék a legjobb motor. Fantasztikus erőforrásuk van, teljesen új számunkra, hogy Sauberek és Haasok hagynak le minket az egyenesekben.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: