DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Hamilton megtarthatja győzelmét

Sokáig a levegőben lógott Lewis Hamilton Német Nagydíjon szerzett eredménye. Az angol bár elsőként haladt át a célvonalon, a verseny után a versenyigazgatóság beidézte az angolt egy bokszutcabejárat-átvágás miatt.

Meghányták-vetették azt az ominózus bokszutcabejárat-levágást a versenybírák a Német Nagydíj leintése után, meghallgatták az incidenssel kapcsolatban Lewis Hamiltont is, végül az illetékesek úgy döntöttek, a vb-címvédő angol nem kap semmilyen büntetést az ide vonatkozó szabályok áthágásáért.

A vb-címvédő egy figyelmeztetéssel megúszta, így a Mercedes-pilóta győzelme érvényben marad, ezzel pedig 25 pontot szerzett Vettel nullájával szemben.

A részletes indoklás:

 

Pedig Charlie Whiting versenyigazgató, akinek a véleményére a leintés után tartott sajtótájékoztatóján (ekkor még függőben volt Hamilton esete) nagyon sokan voltak kíváncsiak, elég egyértelműen fogalmazott a vonatkozó szabályokkal kapcsolatban:

„A szabály értelmében, ha egy versenyző úgy dönt, hogy bemegy a bokszba, a bokszutca-bejáratot és a pályát elválasztó vonal, illetve terület semmilyen körülmények között nem léphető át” - idézi egyértelműen a vonatkozó passzust Whiting. „Ezért idéztük be őt a leintés után.”

Az eset egyedi elbírálás alá esik. „Nincs erre fix büntetési tétel. Ha emlékeznek, néhány éve Kimi (Raikkönen) Bakuban hasonló manővert hajtott végre, azért öt másodpercet kapott, de az az eset eléggé más volt ehhez képest. Viszont nem igazán tudok más precedenst említeni.”

Whiting a sajtótájékoztató idején személyesen nem akart állást foglalni, hiszen ekkor még javában tanácskoztak Hamilton esetleges szankciójáról (ami végül csak egy figyelmeztetés lett).

A versenyigazgatás feje szerint a stewardok valószínűleg azt a körülményt is figyelembe veszik (vették), hogy Hamilton Safety Car-fázis alatt hajtotta végre a kérdéses manővert.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: