DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

A csapatfőnök Raikkönen Sauberhez igazolásáról: Miért ne?

Fred Vasseur, a Sauber csapatfőnöke abszolút nem zárkózna el attól a lehetőségtől, hogy a karrierjét a Saubernél indító Kimi Raikkönen visszatérjen a svájci istállóhoz.

Mivel a Sauber csodatinije, Charles Leclerc egyre meggyőzőbb és magabiztosabb teljesítményt nyújt a csapatnál, sokan már Kimi Raikkönen utódjaként látják a monacói Ferrari-juniort.

Leclerc pirosba öltöztetésével párhuzamosan felröppent az a pletyka is, hogy egy egyszerű helycsere nyomán Kimi Raikkönen visszatérhetne F1-es karrierje első csapatához, és (vélhetően) utolsó éveit ismét Hinwilben tölthetné.

A csapatfőnök Fred Vasseur nem zárkózik el a lehetőségtől, de sietett azt is leszögezni, hogy ebben semmiképp nem dönthetnek érzelmi tényezők, csakis a teljesítmény számít. Ha nem Raikkönen, felmerülhet egyértelmű jelöltként a Ferrarival szintén kapcsolatban álló, sőt, a Leclerhez hasonlóan szintén az olaszok juniorprogramjába tartozó Antonio Giovinazzi is.

Amennyiben Raikkönen visszatérne a Sauberhez, Vasseur szerint nem jelentene problémát és túlzott nyomást az istállónak egy ilyen kaliberű versenyző jelenléte. „Nem érdekel ez, a legjobbakat akarom a csapatomban tudni. Az istállónak ez a legfontosabb, és ezért semmilyen áldozatot nem szabad bevállalnunk. Nyilván jobb, ha van egy világbajnokunk, mint egy olyan versenyző, aki még semmit nem nyert.”

00118013_023



A kérdésre rém egyszerű a válasz - látszólag. „Egyetlen dolog számít: a teljesítmény. A legfontosabb, hogy a lehető legjobb pilótapárosom legyen most és a jövőben is. Ez az egyetlen, ami foglalkoztat.”

Vasseur szerint az, hogy Raikkönen korábban már versenyzett a Saubernél, semmit nem számít. „Nem lenne jó hozzáállás (ha ezt is figyelembe venném). A legfontosabb, hogy hasonlóan gondolkozzunk és nem az, hogy együtt versenyeztem vele 15 éve az F3-ban vagy éppen 10 éve volt már a Saubernél.”

Amennyiben Leclerc távozna, Vasseur szerint a jelenleg tartalékpilótai szerepben lévő Giovinazzi is nagy esélyes. „Az egyértelmű, hogy ő is a listán lesz, amennyiben megvalósul ez a forgatókönyv. Büszkék vagyunk arra, hogy Antonio itt akar lenni és részt akar venni a munkában. Adunk neki több FP1-et, jelenleg ez a legjobb módszer, hogy megismerjük egymást. Aztán majd megvitatjuk a Ferrarival. Nem az a helyzet, hogy mindkét félnek van egy listája a másiknak, hogy kit szeretne. A legfontosabb az mindenkinek, hogy jól teljesítsünk. ”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: