DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Németországban Alonso a legsikeresebb

A jelenlegi Formula-1-es mezőnyből a legtöbbször Fernando Alonso pezsgőzhetett német földön. Ez szigorúan Hockenheimre is igaz, valamint akkor is, ha az Európa Nagydíjak is számítanak.

Igen nagyszámú rajongó és szakértő gondolja úgy a mai napig, hogy Fernando Alonso a jelenlegi mezőny legjobb pilótája. Igaz, az utóbbi években a szenvedő McLaren miatt nem tudja kamatoztatni tehetségét. Így is mindent kihoz az autóból, de a dobogó közelébe sem kerülhet a wokingiak hatalmas lemaradása miatt.

Németországi statisztikái meglehetősen erős teljesítményről tanúskodnak a kétszeres világbajnok spanyolnál, bár utoljára 2012-ben sikerült dobogóra állnia Németországban, akkor megnyerte a versenyt. Legtöbb alkalommal éppen Alonso ért el dobogós helyezést Hockenheimben, köztük három győzelemmel, így ő a legeredményesebb ezen a pályán (a most versenyző pilóták közül).

Első győzelmét még 2005-ben aratta a Renault volánja mögött, majd két ferraris siker, 2010 és 2012. 2004-ben és 2011-ben további két dobogós helyezéssel toldotta meg három futamgyőzelmét, a mostani mezőnyben senki sem volt képes erre, egyedül Lewis Hamilton érheti utol, ha győzni tudna Sebastian Vettel hazájában. Michael Schumachert úgyis lehetetlen lesz utolérni, a német legenda ugyanis négyszer győzött Hockenheimben (és még ötször a Nürburgringen), a dobogó alsóbb fokaira is több alkalommal felállhatott.

Alonso Németországban sűrűn látogatta a dobogót


Az idén is aktív pilóták közül itt láthatjuk a toplistát, ami a Német Nagydíjon elért dobogós helyek számát jelzik:

1. Fernando Alonso = 5 (3 győzelem, 2 dobogó)
2. Lewis Hamilton = 4 (3 győzelem, 1 dobogó)
3. Sebastian Vettel = 3 (1 győzelem, 2 dobogó)
= Kimi Raikkönen = 3 (3 dobogó)

Pódiumra állhatott még 1-1 alkalommal Romain Grosjean, Valtteri Bottas, Daniel Ricciardo és Max Verstappen is. Tovább javul Alonso statisztikája, ha a Nürburgringen megrendezett Európa Nagydíjakat is számoljuk, akkor ugyanis még két győzelmet és egy további dobogós helyet illeszthetünk gyűjteményéhez.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: