DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Nehéz kezelnie Leclercnek a körülötte kialakult felhajtást

Charles Leclercnek mindössze fél szezon kellett ahhoz, hogy akkora hírnevet szerezzen magának, hogy vele foglalkozzanak az egyik legtöbbet a komplett paddockból. Bár simogatja a népszerűség, nem egyszerű ezt kezelni.

Annak a bizonyos hullámnak a tetején van jelenleg a Formula-1 monacói újonca, Charles Leclerc. Szerzett már pontot, ráadásul nem is keveset, stabilan veri több évnyi tapasztalati előnnyel rendelkező csapattársát, egyre inkább Raikkönen helyetteseként pletykálják, és gyakorlatilag a paddock minden egyes szereplője, illetve nézők milliói felfigyeltek teljesítményére.

Leclerc szerint most azt a legnehezebb megvalósítani, hogy ne vigye el őt a hév.

„Óriási, hogy kerülünk egyre feljebb és feljebb és feljebb” - mondja Leclerc a Formula-1 hivatalos oldalának adott interjújában. „Hihetetlenül teljesítünk, ami nagyszerű dolog, de ezzel az elvárások is növekednek. Ha innentől csak jó, de nem kiemelkedő munkát végzel, azt az emberek akár rossz teljesítménynek is láthatják majd. Óvatosnak kell lenni ezzel kapcsolatban. A legfontosabb most az, hogy a csapat boldog és mindenki tudja, mire számíthatunk magunktól, valamint azzal is tisztában van, hogy tudjuk kihozni magunkból a legjobbat.”

„Hétfőn vagy kedden mindig beszélek a csapattagokkal. Megbeszéljük, mi történt az előző versenyen, szóba kerül a következő is, illetve az, van-e valami fejlesztésünk. Megvitatjuk, én mit tudnék jobban csinálni és hogy jó-e, amit csinálok. Mindenről beszélünk. Továbbra is úgy gondolom, hogy a teljesítményt illetően még mindig le vagyunk egy kicsit maradva, de általában sikerül megtalálni az autó megfelelő egyensúlyát. Így könnyebb vezetni az autót, ez pedig jól jön akkor, amikor a többiek szenvednek ezzel” - avatta be Leclerc az olvasókat abba, mi jár a fejében.

00118012_676 (1)



Leclerc mentalitásában sokkal inkább hasonlít a Professzorra, Alain Prostra és a szintén rengeteget „agyaló” Michael Schumacherre, mintsem az ösztönből vezető Ayrton Sennára illetve Lewis Hamiltonra.

„Rengeteg dolog jár a fejemben egy verseny során. Nagyon fontos, hogy figyeljem, hogy viselkedik az autó, illetve én hogy szeretném, hogy viselkedjem, valamint hogy mit tudok én kezdeni a rosszul viselkedő autóval.”

Leclerc újonchoz képest szinte már szédítő magasságokba jutott. „Egy-egy jó verseny után Seb odajön és megdicsér, Lewis többször mondott rólam már jókat az interjúi során, Fernando is többször keres meg személyesen. Óriási, hogy ezek a versenyzők pozitívan beszélnek rólam, hiszen néhány éve még csak a tévében néztem őket.”

A sauberes továbbra sem foglalkozik 2019-cel. „Úgy gondolom, semmi jó nem sülne ki most abból, ha a figyelmemet elvonná, mi történhet majd 2019-ben. A most elvégzendő munkára kell koncentrálni, ami remélhetőleg minél jobban sikerül. Aztán majd meglátjuk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: