DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Sokkal nagyobb érték lenne 15 futam

A Formula-1 tulajdonosai még a jelenlegi huszonegynél is tovább növelnék az éves futamszámot. Ugyanakkor Cyril Abiteboul szerint éppen az ellenkezőjét kellene, drasztikusan csökkenteni.

Hosszú éveken át 16 futamot rendeztek a Formula-1-ben (egy-egy kivétellel, amikor tizenhetet) szezononként, az utóbbi évtizedben kezdődött a bővítés tizennyolcra, majd húszra, idén pedig rekordnak számító huszonegy versenyhétvégét teljesít a száguldó cirkusz mezőnye.

A zsinórban megtartott három nagydíjat eléggé megszenvedték a csapatok, így azt remélik, hogy ebben a formában soha többé nem történik meg újra. A Liberty Media viszont még huszonegynél is több, akár 25 versenyt szeretne a jövőben, ami ellen már több csapatfőnök és pilóta is felemelte szavát.

A Renault ügyvezető igazgatója szerint viszont éppen fordított utat kellene bejárnia a Formula-1-nek, agresszív csökkentésbe fogni, hogy inkább csak tizenöt versenyhétvégéről beszélhessünk egy évad során. Ez nagyban növelné a futamok sportértékét, ami jelenleg nem áll túl jól.

„Ki kell szolgálnunk a rajongókat, de egy verseny maradjon különleges. A motiváció, az energia és a büszkeség üzenetét kell közvetítenünk feléjük. Azzal a versenynaptárral, amivel most rendelkezünk, közel sem ugyanaz a lelkesedés tapasztalható mintha mondjuk csak tizenöt helyszínre kellene utazgatnunk évente” – nyilatkozta Cyril Abiteboul.

15-18 futam sokkal értékesebb lenne, mint a jelenlegi rendszer?


„Ha nincs meg hozzá az energiánk, elég nehéz lesz meggyőzni a külső szemlélőket. Már szinte rutinszerűvé váltak a dolgok, de ennek nem szabadna a mindennapi munka részévé válnia. Meg kell találni a megfelelő egyensúlyt, de óvatosan megközelíteni a kérdést.”

„Értem a jelenlegi tervek okát, üzleti szempontból tovább kellene bővíteni a versenynaptárt, de enyhén szólva is aggódom amiatt, hogy ez valójában komoly visszaesést hozna magával. Ha nagyon agresszívan állunk hozzá, úgy kellene határozni, legyen tizenöt verseny a jelenlegi huszonegy helyett. Azt mondani: ’Figyeljetek, srácok, a huszonegyből hat repülni fog, úgyhogy versenyezzetek’. Hirtelen megváltozna a piac, érdekes lenne látni a reakciókat” – tette hozzá Abiteboul.

„Elismerem, kockázatos lenne, de a jelenlegi felállás sem hoz több pénzt, több rajongót” – fogalmazott a Renault-főnök. A Force India csapatfőnöke szintén a versenyek számának növelése ellen foglalt állást. „Huszonegynél is több futam egyszerűen túlságosan kimerítő lenne a csapattagok számára” – reagált a felvetésre Vijay Mallya.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: