DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

„Életem legnagyobb kihívása a Williams felzárkóztatása”

A Williams legutóbb 2013-ban futott ennyire gyenge szezont, mint most, abból a gödörből sikerült végül kimászni. Most is ez a cél, a feladat pedig Paddy Lowe-ra vár, akinek saját bevallása szerint ez élete legnagyobb kihívása.

2011-ben és két évvel később, 2013-ban a Williams mindössze öt pontot tudott szerezni, ami mindkétszer a konstruktőri kilencedik helyhez volt csak elegendő. Előbbi évben csak a Team Lotus-HRT-Virgin triót tudták megelőzni (egyik sem szerzett egyetlen pontot sem), két évvel később pedig szintén a háromból két, még meglévő istálló, a közben névváltáson áteső Marussia és Caterham zárt mögöttük.

Azóta egyik csapat sem aktív már, így még rosszabbul néz ki a pontszámra (egyelőre) hasonló teljesítmény: a Williams neve mellett mindössze négy egység áll, ezzel pedig tökutolsók, még a Saubertől is tizenkettővel vannak lemaradva.

Pedig tavaly óta ott van a fedélzeten a Mercedestől Valtteri Bottasért cserébe érkező technikai igazgató, de egyelőre ő sem tudott csodát csinálni és ellensúlyozni a gyenge autó-tapasztalatlan pilótapáros felállás okozta hátrányokat.

00118011_706



Amikor a Motorsport.com szakportál arról kérdezte, ez-e élete legnagyobb kihívása, nem tudott ellentmondani: „Igen, nagyon sok szempontból. Voltak már komoly feladataim az évek során, de ez új számomra mindezek mellett is. Karrierem eddigi részében volt akkora szerencsém, hogy olyan csapatoknál dolgozhattam, amelyek az élmezőny közvetlen tagjai voltak, vagy legrosszabb esetben is elérhető közelségben volt az élmezőny a számukra. Mindig ott játszottunk: a top 10-ben, lehetőleg annak is az elején. Új tapasztalat nekem az, hogy olyan csapatnál kell dolgoznom, amelynél rengeteg munka kell ahhoz, hogy visszajusson oda, ahová egyszer tartozott. Minden nap tanulom ezt a kihívást, néha jó döntéseket hozok, de ha például visszakaphatnám a tavalyi évet, több dolgot máshogy csinálnék.”

00118012_705

Lowe-ot a korábbi sikerekhez képest akár le is lombozhatná a küszködés, de ő nem így fogja fel ezt. „Úgy gondolom, minél inkább megértjük, mi a baj és minél hamarabb rájövünk, mi nem működik, annál nagyobb öröm mindenféle fejlődés. Nagyszerű csapatunk van, rengeteg kreatív ember dolgozik Grove-ban. Ha mindenki közös célért küzd, nagyon sokat fejlődhetünk idővel.”

A csapat számára a legégetőbb probléma jelenleg az aerodinamikai gyengeségek kiküszöbölése, amivel az első verseny óta szenvednek. „Ilyenkor már a jelenlegi autóval dolgozunk és ahogy mindenki más is, olyan alkatrészeket keresünk, amelyek jók lehetnek jövőre is. Mert ha még a szabályok változnak is, van sok olyan aspektus, aminél hasznosítani tudjuk a fejlesztés során az idén tanultakat. Szóval például az első szárnyon valószínűleg nem fogunk már annyit dolgozni, mert az pont jelentősen átalakul 2019-re.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: