DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Kapjon a győztes 100 pontot?

Terítéken a Formula-1 pontozásának teljes átalakítása. Erről is megoszlanak a vélemények, volt, aki azt javasolta, az utolsó hely is érjen pontot. A Haas csapatfőnöke szerint tizenötig elmehetnek.

Sosem volt kőbe vésve a száguldó cirkusz pontozási rendszere. A jelenlegi szisztémát 2010-ben vezették be, az egy alapos átalakítás volt a korábbihoz képest, amikor csak az első nyolc helyezett szerezhetett pontokat, a győztes tízet. Az utóbbi szezonokban huszonöt egység jár a nyertesnek, de bármikor lehet ezen változtatni.

1990-ben például még nem a sokak által ismert 10-6-4-3-2-1 alapján számoltak, hanem a futamgyőztes csak kilenc egységben részesült, ráadásul csak az évad legjobb tizenegy eredménye számított a végső összevetésben. 1991 és 2002 között sokáig tartotta magát a 10-6-4-3-2-1, majd 2003-és 2009 között jött, amikor már a nyolcadik pozíció is pontot ért.

Felmerült a Brit Nagydíj hétvégéjén, hogy akár mind a húsz pilóta világbajnoki pontokat szerezhetne, arányosan elosztva, de ez egyelőre nem nyerte el a pilóták és a szakemberek tetszését, mert semmi különlegességet nem jelentene, ha valaki pontszerző helyen végez. Fernando Alonso sem támogatja ezt a variációt.

2010-től vezették be a jelenlegi pontozási rendszert, most újra átalakíthatják


Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke egyetért Alonsóval, de bizonyos változtatásokra hajlana. „Úgy vélem, ha az első tizenöt helyezett kapna pontokat, addig még rendben van a dolog. Meglátásom szerint semmi érdemleges változást nem hozna az életünkben, mindenki megszokná, ahogy eddig is megszoktuk, amikor valamit átalakítottak” – nyilatkozta a Haas csapatfőnöke a RaceFans szakoldalnak.

„Mindannyian emlékezhetünk, amikor hatan szerezhettek pontot, majd felmentek nyolcig, nem olyan régen pedig tízig. Ezek csak számok, viszont magának a rendszernek a legigazságosabbnak kell lennie. Ha egy pilóta megharcol egy pozícióért, kapja is meg érte a méltó jutalmát.” A középmezőnyben például egészen másképp festene a helyzet, ha a húsz évvel ezelőtti pontozás lenne érvényben.

„Meg kell becsülni a jó teljesítmény értékét, tehát legyen megfelelő jutalmazás. Ha valaki tizedikként, vagy tizenötödikként végez, ott is legyen egy jókora szakadék. De kezdjük ott, hogy a győztest is jobban becsüljük meg, kapjon 50, vagy 100 pontot! Nem tudok pontos értékeket mondani, mert nem az én dolgom ezeket kiszámolgatni” – vetette fel ötletét Steiner.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: