DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Bottas nyeretlen, de remekül teljesít

Míg csapattársa, Lewis Hamilton három ízben is futamot nyert idén, addig a másik Mercedes a tízből egyet sem. Ennek ellenére úgy érzi, megfelelően teljesít ahhoz, hogy megtartsák jövőre is.

Amikor 2016 végén váratlanul visszavonult Nico Rosberg, a Mercedesnek gyorsan meg kellett találnia a világbajnok helyettesét Lewis Hamilton mellé. Több név is volt a kalapban, végül Valtteri Bottasszal sikerült megállapodni, akit a Williams elengedett élő szerződéséből.

A finn felvette a kesztyűt és első félévében két futamot nyerve még az évad felénél is bőven esélyes volt a világbajnoki címre. A nyári szünet után azonban nagyon halvánnyá vált, miközben csapattársa folyamatosan nyerte a versenyeket. Már az is felmerült, hogy nem hosszabbítják meg kontraktusát, hanem mást keresnek helyette.

Bottas és Hamilton szoros csatát vívnak az időmérőkön is


Végül ősz végén mégiscsak hosszabbítottak az újra erőre kapó finnel, aki azonban 2018-ban még nem nyert versenyt, pedig már a szezon felénél járunk. Igaz, a Ferrari és helyenként a Red Bull is nagyon kemény ellenfél, ráadásul az is egyértelmű, hogy Bottast több ízben is csak a balszerencse fosztotta meg idén a győzelemtől, Sanghajban, Bakuban, Spielbergben és Silverstone-ban is komoly győzelmi esélyei voltak, de vagy a technika, vagy a gumik közbeszóltak.

A gyorsasága azonban minden hétvégén megvolt, emiatt úgy véli Bottas, hogy a Mercedes is látja, bőven megfelel az elvárásoknak. „A tízversenyes nyeretlenség elég nehéz helyzetbe hozott az összetettben, mert rengeteg pontot vesztettem. Ugyanakkor folyamatosan azon a szinten teljesítek, amit a Mercedes elvár tőlem. Úgy versenyzek, ahogy többé-kevésbé saját magamat szeretném látni, ezt a csapat is érzi” – nyilatkozta Valtteri Bottas a Motorsport.com szakoldalnak.

Az átlagos különbség az időmérő edzéseken mindössze 0,059 másodperc Hamilton javára Bottasszal szemben. Ez a tavalyi év második feléhez képest jelentős javulás. „Úgy érzem, sikerült javítanom a gyengeségeimen és továbbfejleszteni az erősségeimet, összességében sokkal szorosabb a helyzet Lewis és köztem” – tette hozzá a rutinos finn.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: