DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Kubica: Ezekkel az autókkal újonc vagyok

A lengyel pilóta szerint akárhogy szépítjük, a modern F1-es technikákat nem ismerte, ezért újoncnak számított, amikor tavaly tesztelt - időre van szüksége, de hisz benne, hogy lehet még versenyző.

Bár nem olyan intenzíven, mint tavaly, de továbbra is beszédtéma Robert Kubica F1-be való visszatérése - a lengyel pilóta jelenleg nem versenyzőként, de ott van a Williamsnél, dolgozik a szimulátorban és lehetőséget kap teszteken, igaz, a pilótaülésbe Lance Strollt és Szergej Szirotkint ültette a csapat. Kubica szerint az elvárások kicsit magasan voltak vele szemben azok után, hogy gyorsnak bizonyult a 2012-es Lotus tesztelésekor - a 2017-es autók már egész mást követeltek.

"Az emberek azt hitték, hogy beülök és rögtön olyan leszek, mint 2010-ben voltam. A 2012-es autóval valószínűleg képes lennék rá, az nagyon hasonló volt ahhoz, mint amit ismertem. Magyarországon viszont semmit nem tudtam hasznosítani a tudásomból, olyan volt, mintha ott debütálnék" - tért rá arra, amikor a Hungaroringen már a 2017-es autót próbálhatta ki.

kubica_2



"Beteszünk egy újonc pilótát az autóba, akit úgy ismertek, hogy korábban topversenyző volt, amikor versenyzett. Mindenki arra számít, hogy valami nagy dolog fog történni, holott igazából egy újoncról beszélünk. Újonc voltam" - egyértelműsítette a helyzetet a lengyel. Szerinte az egykörös tempója az új autóval már nem volt olyan jó, mint a régivel, mert ismeretlenek voltak számára az abroncsok, de a hosszabb etapok meggyőzték, hogy akár pontot is szerezhetett volna, ha ott és akkor rajthoz kellett volna állnia a versenyen.

"Az idei barcelonai teszten már elég gyors voltam, ami nagyon fontos volt azoknak az embereknek, akik azt hitték, hogy tavaly Abu Dhabiban egy másodperc lemaradásban voltam. A teljesítményt tekintve nem vagyok hátrányban, de a korlátaim miatt többet kell tennem, mint másoknak. Viszont ehhez időre van szükségem az autóban és ezért annyira elengedhetetlen, amit a Williams ajánlott: időt."

És hogy jövőre versenyzik-e az F1-ben? "Ez a cél, hogy hol, azt nem tudom. Egyre természetesebbé válik a dolog. Néha elfelejtjük, hogy ez egy sport, amit gyakorolni kell, szükség van rá, hogy csináljuk. Olyan természetessé kell válnia, mint egy pohár víz megivásának. Azon se gondolkodunk, ezt is ugyanúgy kell csinálni."

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: