DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Symonds: Egy- és háromautós csapatok jöhetnek

Pat Symonds elárulta, hogy hamarosan napirendre kerül a téma, hogy egy- és háromautós csapatok vegyenek részt az F1-ben. Az FIA ezzel szeretné kissé felturbózni a rajtrácsot.

A jelenlegi szabályok szerint csak két autóval induló csapatok vehetnek részt a Formula-1-ben, azonban néhány speciális esetben most is engedélyezett, hogy egy istálló csak egy autóval álljon fel a rajtrácsra. Ilyen például az alkatrészhiány, egy műszaki hiba, vagy az, ha a versenyző nem tud elindulni a vasárnapi futamon.

Symonds, aki tavaly csatlakozott Brawn 2021-es szabályhozó testületéhez, elmondta, hogy hamarosan megváltozhat ez a regula, és megvitatják majd az ügyet: „Eddig még nem került napirendre a téma” – mondta el a múlt heti Motorsport Industry Association konferenciáján Symonds. „Ugyanakkor nem elvetendő ötlet, ez biztosan olyasvalami, amit meg fogunk vitatni a következő alkalommal.”

Lesz olyan csapat, amely egy autóval is rajthoz állna?


Persze annak az aggodalmának is hangot adott Pat Symonds, a Williams korábbi technikai igazgatója, hogy a jelenlegi csapatoknak nem feltétlenül volna kedvére a változtatás, mivel joggal tarthatnának attól, hogy kevesebb beleszólásuk lenne a dolgok alakulásába.

„Azon kezdtünk el gondolkodni, hogy mennyi a megfelelő számú autó, vagyis szüksége van-e még több csapatra a Formula-1-nek. Úgy gondolom viszont, hogy a jelenlegi F1-nek az a legfőbb problémája, hogy túl nagy hatalom van a csapatok kezében. Ha kevesebb olyan csapat volna, amelyiknek hatalmat adnánk, lehet, úgy gondolnák, hogy az akadályt gördítene a változások elé. Márpedig ahogyan a körülöttünk lévő világ változik, a sportunknak is ugyanúgy kell változnia és fejlődnie.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: