DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Brawn: Vettel erősebb, mint Hamilton

Nem könnyű különbséget tenni a két, négyszeres világbajnok ász között, Ross Brawn mégis úgy véli, a német pilóta komoly pszichológiai előnnyel rendelkezik, hazájában győzte le Hamiltont.

A Ferrari hazai pályán győzte le a Mercedest, ugyanezt tette Sebastian Vettel is Lewis Hamiltonnal. Bár eleinte nem tűntek szimpatikus vesztesnek (kicsit össze is ugrott egymással a két rivális istálló), azóta Raikkönen már elnézést kért Lewis Hamiltontól az első körös koccanás miatt, amit a brit el is fogadott és túllépett az ügyön.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a világbajnoki címvédő kifejezetten pocsékul jött el a rajttól, Vettel és Bottas is simán befért elé, sőt, már a harmadik helyét is veszélyben érezhette Kimi Raikkönen miatt. Ezután történt csak a koccanás, tehát nem az élről ütötték el a tavalyi győztest, több szakértő szerint Vettel az ütközés nélkül is nagy valószínűséggel megnyerte volna a versenyt.

A soron következő nagydíjat éppen Németországban, Sebastian Vettel hazájában rendezik, ahova nemcsak nyolc pontos, hanem komoly pszichológiai előnnyel is érkezhet. Egy abszolút Mercedes-pályán győzte le nagy riválisát, nyakfájás ide vagy oda és a Ferrari tekintetében is magabiztos lehet, ugyanis a Scuderia idei autója valóban ütőképes.

Vettel pillanatnyi előnyben, de Hamilton is óriási harcos


Az F1 sportszakmai igazgatója, Ross Brawn úgy érzi, a szezon hátralevő részében is Vettel lesz erősebb. „Silverstone-ban megszerezte pályafutása 51. futamgyőzelmét, amivel az örökranglista harmadik helyét foglalja el, holtversenyben Alain Prosttal. Ennyire előkelő pozícióban van a legsikeresebb pilóták örökranglistáján” – kezdte elemzését a Ferrari sikereinek egykori kovácsa.

„Egyáltalán nem látom, hogy fordulópont következne az idei bajnokságban, bár jelenlegi, nyolcpontos előnye elég kicsi és még a szezon fele hátravan. Rendkívül fontos eredmény született a Brit Nagydíjon technikai és pszichológiai szempontból is, ráadásul éppen most következik a Ferrari-pilóta hazai versenye.”

A sportszakmai igazgató szerint az is lényeges, hogy a Ferrari jelenleg gyors autóval rendelkezik, de sokkal fontosabb, hogy immáron az évközi fejlesztések terén is felveszi a harcot a rivális német gyártóval. „A Ferrari megmutatta, hogy a folyamatos fejlesztés terén is partiban van a Mercedesszel, valamint megvan a képességük is arra, hogy a legtöbbet kihozzák aktuális technikai csomagjukból” – tette hozzá Brawn.

Tény, hogy Hamilton és a Mercedes sokat profitált abból, hogy Vettel zsinórban több alkalommal is hibázott versenyeken, vagy időmérőkön (Baku, Franciaország, Ausztria) és dobta el magától az értékes pontokat. Ha ezek megszűnnek, Hamiltonnak még nehezebb dolga lesz. De ne írjuk le a Mercedest, Kanada után is képesek voltak megújulni az Ezüst Nyilak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: