DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Mi történt Vandoorne-nal?

Hat verseny óta képtelen pontot szerezni a McLaren belga pilótája és mind az időmérőkön, mind a versenytempó tekintetében látványosan elmarad Fernando Alonsótól. Mi lehet az oka ennek?

Tavalyi, újonc évadját (2016-ban egyetlen nagydíjon vett részt, beugróként helyettesítve a sérült Fernando Alonsót) nem kezdte jól Stoffel Vandoorne, de az évad közepétől kezdve elkapta a fonalat és úgy tűnt, egyre inkább csökkenti a lemaradást csapattársához képest.

Idén éppen fordított a szerep, az évad elején mutatott valamit, az utóbbi két hónapban azonban teljesen eltűnt a középmezőny hátuljában, utoljára Azerbajdzsánban szerzett pontokat és a Brit Nagydíjon már hat futamnyira nyúlt negatív szériája, amikor nem képes a legjobb tíz között végezni. Pedig kevesebb technikai gond sújtotta a belgát, mint spanyol csapattársát.

Fernando Alonso a gyenge autóval is időnként villant (ami annak ellenére, hogy McLarenről beszélünk, nyolcadik körüli helyezéseket jelent), ezzel még inkább növelve a nyomást fiatal belga kollégáján. Nemrég írtunk róla, hogy az időmérő edzések tekintetében kizárólag a wokingiaknál láthatjuk, hogy egy csapattárs ekkora fölényben van, Alonso 10-0-ra vezet Vandoorne-nal szemben.

A szerzett pontokat látva sem mondhatunk mást, Vandoorne mindössze nyolc szerzett ponttal szerénykedik, míg Alonso a nem túl acélos McLaren-Renault-val is összekapart már 40 egységet, amivel az összetettben is befér a legjobb nyolcba. Bizonyos vélemények szerint a McLaren autója ennyire gyenge és a kétszeres világbajnok ennyire ki tudja hozni a maximumot belőle és erőn felül teljesít.

Stoffel Vandoorne ijesztő hátrányban Alonsóhoz képest


Más vélemények szerint az MCL33-at teljesen Alonso igényei szerint fejlesztik és ez ennyire hátrányosan érinti Stoffel Vandoorne-t. Legutóbb, Silverstone-ban a 17. pozíciót szerezte meg az időmérőn, csak az a három pilóta végzett mögötte (Stroll, Szirotkin és Hartley), akik ilyen vagy olyan okból nem futottak mért kört, tehát a belga gyakorlatilag utolsó lett.

A versenyen aztán egy fokkal jobban ment neki, de így is éppen lemaradt a pontszerzésről (eredetileg tizenkettedik lett, de Gaslyt utólag öt másodpercre megbüntették, így visszaesett három pozíciót, így még bosszantóbb lehet Vandoorne számára, hogy alig néhány tizeddel maradt le a pontszerzést jelentő tizedik helyről).

„Nagyon nehéz verseny volt számunkra, nem könnyű felzárkózni az előttünk levőkre. Csalódott vagyok, hogy a csapat hazai versenyén nekem nem sikerült a pontszerzés. A rajttól kezdve ugyanazt éreztem az autóval, mint szombaton az időmérőn (a belga azt mondta a kvalifikációt követően, hogy az autó jelenleg vezethetetlen), így bonyolult versenynek néztem elébe” – emlékezett vissza a Brit Nagydíjra Stoffel Vandoorne.

Azért akadt némi pozitívum is. „Tartottuk a tempót olyan autókkal, mint például a Force India vagy a Renault, amik végül pontot szereztek. Rendkívül kimerítő három nagydíjon vagyunk túl zsinórban, mindenki fáradt. Biztos vagyok benne, hogy a mérnökeim mindent alaposan ellenőriznek majd és Németországban sokkal jobb teljesítménnyel rukkolhatunk elő” – tekintett előre a McLaren belga pilótája.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: