DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Ettől ennyire jó a Sauber

Charles Leclerc kiemelkedően jól teljesít az utóbbi hónapokban, de csapattársa sem a sereghajtók között található. A monacói most arról beszélt, mitől javultak fel ennyire a svájciak.

Bár a téli teszteken és az első egy-két nagydíjon úgy tűnt, szinte semmivel nem lesz jobb éve a Saubernek, mint a tavalyi, az utolsó helyeken kellett keresnünk a Leclerc-Ericsson párost. Pedig már az év elejétől a gyári csapatéval megegyező, legfrissebb Ferrari-motort kapja az istálló, de ez eleinte nem látszott meg.

Charles Leclerc az utóbbi hetekben kétszer is a legjobb tízen belül kvalifikálta magát, a pontszerzésben is remekel. Eddig összesen tizenhárom egységet szorgoskodott össze, de Marcus Ericsson is két ízben a pontzónában végzett. Leclerc olyanokat előz meg eddigi teljesítményével, mint a jóval erősebb autóban ülő Romain Grosjean, vagy Stoffel Vandoorne (bár utóbbi esetében az autó gyorsasága az elmúlt hetekben erősen kérdőjeles).

Silverstone-ban is magabiztosan és kiválóan vezetett Leclerc, a nyolcadik hely nézett ki számára, ám az elrontott kerékcsere miatt kénytelen volt feladni a versenyt. Az autó teljesítménye mégis jobb, mint amire korábban számítottak. Minek köszönhető a Sauber jól látható felemelkedése?

Leclerc a csapat vezére lett az utóbbi hónapokban


„Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy túlteljesítjük a korábbi elvárásokat, de a földön kell maradnunk, nem elszállni magunktól és tovább dolgozni ugyanilyen keményen. Hogy kerülhetünk-e még feljebb? Igen, egészen biztosan. Silverstone előtt is azt hittük, szenvedni fogunk és végül nem ez volt a helyzet” – nyilatkozta Charles Leclerc a Skysports.com szakoldalon. 

„Ha a nyers erőt nézzük, változatlanul hátrányban vagyunk, viszont rettentően jól találjuk el az autó tökéletes egyensúlyát, ez pedig nagyban megkönnyíti a Sauber vezetését. Ezért vagyunk képesek ilyen jól teljesíteni” – mutatott rá a húszéves monacói tehetség.

A C37 elnevezésű versenyautót a Renault-k és a McLarenek elé kvalifikálta Silverstone-ban, nem sok hiányzott hozzá, hogy a topcsapatok mögé, a középmezőny élére repítse az Alfa Romeo Saubert. A két Haas is remekelt, az utóbbi hetekben a Ferrari-motoros csapatok igencsak kitűnnek erős teljesítményükkel, ehhez nyilvánvalóan az olaszok fejlesztett erőforrása is hozzájárul.

A Sauber három évet várt arra, hogy újra részt vehessen a Q3-ban, Leclerc azonban idén már kétszer is elérte ezt a bravúrt három hét alatt. „A többi csapat eléggé szenvedett a forróbb körülményekkel, mi viszont sokkal kevésbé. De realistának kell maradnunk, nem fogunk minden héten bejutni a Q3-ba, de természetesen mindent megteszünk. Hockenheim olyan pálya, amit nagyon szeretek, így remélem, hogy ismét jó hétvégénk lesz legközelebb” – tekintett előre Leclerc.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: