DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Csak hárman nyertek több futamot Vettelnél ferrarisként

Sebastian Vettel a hétvégén 51. futamgyőzelmét aratta, ezzel a vonatkozó örökranglistán fellépett Alain Prost mellé a képzeletbeli dobogó harmadik fokára. A Ferrari házi listáján még nem fér fel a pódiumra, de közel van.

Azzal, hogy Sebastian Vettel hétvégén Silverstone-ban nyerni tudott, több dolog miatt is óriási eredményt ért el. Egyrészt Lewis Hamilton hazai pályáján, Silverstone-ban tudott diadalmaskodni, amely helyszín egyébként is évek óta mumus volt a Ferrarinak, de történelmi szempontból is mérföldkőhöz érkezett.

Vettel brit elsősége már az ötvenegyedik volt karrierje során, ezzel pedig utolért egy korszakos zsenit, a hozzá hasonlóan négyszeres világbajnok Professzort, Alain Prostot. 51-51 sikerükkel a futamgyőzelmek örökranglistáján per pillanat ketten osztoznak a képzeletbeli dobogó legalsó fokán, Vettelnek viszont nyilván minden esélye megvan még, hogy karrierje hátralévő időszakában jócskán lehagyja Prostot. Ketten állnak már csak előtte, Michael Schumacher mellett pechjére a másik viszont pont egy kortárs, Lewis Hamilton. A honfitárs 91-nél állt meg, az angol vb-címvédőnek jelenleg 65 van.

00118012_809



Közös pont Vettel és Prost életében, hogy annak idején Prost is eltöltött néhány évet a vörösöknél. 1990 még nem is sikerült rosszul, 1991 viszont annál inkább, így meg kellett elégednie öt első hellyel. De ha már ferraris futamgyőzelmek, nézzük meg, ezen a listán kik alkotják az élmezőnyt!

Az talán nem meglepő, hogy ezen a listán is Schumacher vezet, 72 sikerét 11 évre osztotta el az 1996-os spanyol futam és a 2006-os Kínai Nagydíj között. Niki Lauda három vb-címéből kettőt ferrarisként szerzett, így oszlanak meg nála a futamgyőzelmek is: 25 első helyéből 15 a Ferrarinál töltött időszakra esett, ez a dobogó második helyére elegendő a csapatnál.

A hőskor legendás versenyzője, az ötvenes évek kétszeres világbajnoka, Alberto Ascari mind a 13 győzelmét a Ferrarinál aratta, ezzel még mindig a harmadik legtöbb futamot nyerő versenyző az istálló történetében. Őt követi a negyedik helyen Sebastian Vettel, aki, amióta elszerződött a Red Bulltól, a hétvégén már tizenkettedszer nyert futamot a Ferrari versenyzőjeként.

00118012_804

Vettel ezzel Alonsót hagyta maga mögött, még hátrébb pedig olyan versenyzők találhatók a rangsorban, mint Felipe Massa (Alonsóhoz hasonlóan 11 első hely), Rubens Barrichello, Kimi Raikkönen (9-9), a tragikus sorsú Gilles Villeneuve (6), vagy éppen az előbb már említett Alain Prost, illetve kortársa, Gerhard Berger (5-5).

Vettelnek már „csak” a vb-cím hiányzik, hogy ferraris karrierjét (is) beteljesíthesse. Addig hiába nyeri a futamokat, a szenvedélyes, de sokszor kegyetlen olasz drukkerek biztos, hogy nem fogják egy lapon emlegetni őt azokkal, akiknek összejött a világbajnoki elsőség.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: