DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Hamilton hangolt legjobban a brit időmérőre, Hartley ijesztő balesetet szenvedett

Kifejezetten kiegyenlítettnek tűnt a mezőnyből kiemelkedő két gárda, a Ferrari és a Mercedes küzdelme a pénteki első két szabadedzés alapján. A harmadikon is együtt maradtak.

A Brit Nagydíj péntekjén az első szabadedzés a Mercedesé volt, a másodikon viszont már a Ferrari volt a gyorsabb, így érdemes volt figyelni, melyik istálló tud a másik fölé kerekedni az időmérő előtt és jobb passzban megkezdeni a szombatot a harmadik szabadedzésen.

A harmadik gyakorlásnak még bőven az első felében Brendon Hartley szenvedett (ismét...) egy ijesztő balesetet, Spanyolországgal ellentétben viszont ezúttal nem a saját hibájából: az új-zélandi éppen 300 körüli tempóval haladt a hatos kanyarnál, amikor váratlanul ripityára tört a bal első felfüggesztés. A Toro Rosso innentől nem igazán tudott lelassulni, majdnem a feje tetejére is fordult, végül aztán orrával előre állt bele a gumifalba. A baleset nagynak tűnt, valószínűleg az is volt, Hartley mindenesetre saját lábán tudott beszállni az orvosi autóba.

hartley1



A baleset miatt piros zászlóval meg kellett szakítani az edzést, amikor pedig ismét szabad volt a pálya, már jóval nagyobb volt a sietség, mint annak előtte, hiszen a számláló nem állt meg, és már csak alig több mint fél óra volt hátra.

Kimi Raikkönen és Sebastian Vettel még a piros zászló előtt futott 1:27-es időket, az újraindított körözés után Hamilton is be tudott férkőzni közéjük. Bő 20 perccel a vége előtt már Hamilton neve mellett állt a legjobb idő, ekkor 1:27.442 volt az idő, amit mindenkinek üldöznie kellett. Ha tegnap meglepődtünk Fernando Alonso hatodik helyén a második edzés végén, most is volt min dörzsölgetni a szemünket: már 20 percen is belül voltunk, mikor mind a két Sauber ott sertepertélt a top 10-ben, Charles Leclerc a szinte már sokkoló ötödik helyen tanyázott (a két Red Bull előtt), de Ericsson is ott volt a nyolcadik a helyen.

Az első ember, aki 1:26-tal kezdődő kört tudott futni, Kimi Raikkönen volt, a finn tíz perccel a vége előtt ráadásul komoly, fél másodperces előnyben volt mindenki máshoz képest. Az edzés végére Hamilton is befért 1:27 alá és a leggyorsabbnak bizonyult 1:26.722-es idővel, megelőzve ferraris riválisát. Raikkönen számára biztató lehetett, hogy ott volt kevesebb mint egy tizedre Hamilton sarkában, és ő volt a jobbik ferraris, aki viszont igazán büszke lehetett magára, az ismét Charles Leclerc volt, aki az előkelő hetedik helyen zárta a gyakorlást, alig lemaradva a Red Bulloktól.

A monacói Sauberjével a két Haast és a csapattárs Marcus Ericssont előzte meg a top 10-ben.

 britfp3

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: