DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Mercedes: Legyen korlátlan DRS-használat

Az előzések hiánya a jelenlegi Formula-1 gyenge pontja. A címvédő istálló csapatfőnöke úgy gondolja, ne csak két-három zóna legyen, hanem a pilóta tetszőleges időpontban nyithassa a DRS-t.

Korábban sem volt éppen könnyű az előzés a Formula-1-ben, de a 2017-es szezon óta (az új aerodinamikai szabályok érkeztével) szinte folyamatos a szakemberek és a pilóták részéről is a panaszkodás, hogy képtelenség közelről követni az elől haladó autót, annyira durva a turbulens levegő, ahogy kicsit is közelebb érnek.

Az FIA is próbál az ügyben lépéseket tenni, eddig mérsékelt sikerrel. Több pályán is két, illetve három olyan helyet jelöltek ki, ahol a pilóta nyithatja a hátsó vezetőszárnyat. A jövő évtől tervezik azt a szabálymódosítást, amivel az első vezetőszárnyakat jelentősen egyszerűsítik, így vélhetően kisebb lesz a turbulencia az autók mögött.

Vannak pályák, ahol lehet, van, ahol szinte lehetetlen előzni


Toto Wolff más irányba indulna el, szerinte a versenyző akkor nyithassa a DRS-t, amikor csak akarja, mert így drámaian nőne az előzések száma. Igaz, ez is kétoldalú, mert egyrészt a DRS sok pályán túlságosan is megkönnyíti az előzést és szinte csak kikerüléseket látunk. Másrészt viszont, ha az elől haladó is bármikor nyithatja a hátsó szárnyát, akkor elveszik az előny és öngólt is rúghat vele a sportág. 

„Minél több előzési lehetőség van, annál inkább a DRS rajongója vagyok. Ha rajtam múlna, lehetővé tenném, hogy akármikor használható legyen a versenyen. Akkor nyithatná a pilóta, amikor csak akarja, szívesen megnézném, ki merné nyitva hagyni a kanyarokban. De az FIA nem így gondolja” – vázolta fel ötletét Toto Wolff az osztrák ORF tévécsatornán.

A büntetések rendszerét is átalakítaná a Mercedes csapatfőnöke, szerinte nem igazán jó, ha verseny közben szankcionálnak. Ha szükséges, utólagosan megtehetik. „Talán az egész rendszert át kellene gondolni még egyszer és inkább csak a futamok végén büntetni. Ezzel viszont egy sor újabb problémát szülnénk, ami megoldatlanul maradna” – ismerte el Wolff.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: