DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Wolff: Brutális lett volna a csapatutasítás

A Ferrari „brutális” lett volna, ha megcserélteti a futam végén Kimi Raikkönen és Sebastian Vettel pozícióját. A Mercedes csapatfőnöke azt is hozzátette, ők sem kérnék erre Bottast.

A szakértők és a rajongók is két pártra szakadtak a Ferrarin belüli viszonyokat tekintve. Vannak, akik azt mondják, a Ferrari odaajándékozza a pontokat Lewis Hamiltonnak a világbajnoki harcban azzal, hogy Franciaország után Ausztriában is hagyták, hogy Sebastian Vettel közvetlenül csapattársa mögött érjen célba.

Az ellenoldal szerint viszont ugyan tetemes Raikkönen hátránya az összetettben, de ez még mindig csak a kilencedik futam volt a huszonegyből, ilyen korán bolondság lenne elvenni a lehetőséget és a futam alapján megérdemelt pozíciót a finn jégembertől. Tény, ami tény, a Ferrari egyik alkalommal sem hozta előrébb Vettelt.

Az időmérős feltartás miatt kapott három rajthelyes büntetést követően az első kört is elszúrta Sebastian Vettel, így mindössze a nyolcadik helyen autózott a verseny elején. A hajrára mégis teljesen felzárkózott a második helyen futó Kimi Raikkönenre, aki viszont Max Verstappent üldözte a győzelemért. Ebben a sorrendben is futottak be.

A Ferrari idén (egyelőre) fair Raikkönennel is


A Mercedes megcserélte volna a versenyzőit? „Nem, mi nem és nem vagyok meglepődve azon, hogy riválisunk sem tett így. A sportág renoméja, a rajongók és a pilóták miatt, a szezon ezen szakaszában brutális kérés lett volna megcseréltetni a két pilótát” – kommentálta a Ferrari döntését Toto Wolff, a rivális német gyártó csapatfőnöke.

Vettel sem szerette volna és nem is várt ilyen üzenetre, hogy előrébb hozzák, szerinte Kimi Raikkönen kiválóan versenyzett és megérdemelte a második helyet. A Mercedesnél megkönnyebbültek, hogy végül nem cserélt helyet a két Ferrari? „Ezen a versenyen semmi sem történt, ami miatt megkönnyebbülhettünk volna. Egy az egyben fájó volt” – reagált Wolff.

Amikor a kvalifikáción Bottas Hamilton elé került, azonnal leszögezte a csapatfőnök, hogy nem kérik Bottast, hogy úgy viselkedjen, mintha második számú versenyző lenne. „Még csak a kilencedik nagydíjnál tartunk, rengeteg van hátra az évadból. Mi a versenyzésben hiszünk és nem a világbajnoki összetett eredményre játszunk júniusban és júliusban. Nyilván a szezon utolsó harmadában, ha az egyik versenyzőnek komoly pontelőnye van, előfordulhat ilyen szerencsétlen szituáció (csapatutasítás alkalmazása), de biztosan nem most” – tért ki saját istállójára Toto Wolff.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: