DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Kettős Mercedes-dráma, Verstappen-győzelem Spielbergben

Az év eddigi legdrámaibb futamát hozta az F1-es Osztrák Nagydíj: Lewis Hamilton, Valtteri Bottas és Daniel Ricciardo is feladta a küzdelmet, Max Verstappen pedig tökéletesen használta ki a riválisok betlijét ide első győzelmét aratva.

Az Osztrák Nagydíj rajtját Kimi Raikkönen kapta el leggyorsabban, bebújt a két Mercedes közé, pechjére azonban Lewis Hamilton sem teketóriázott, hiszen ő pole-ból induló csapattársát, Valtteri Bottast ugrotta át. Ez a Ferrari-pilótának is sikerült, ám olyan kétségbeesetten próbálta tartani pozícióját, hogy honfitársa a négyes kanyar külső ívén visszavette helyét – miután a hármas kanyar után még negyedikként haladt!

Raikkönen a kör második felében újabb pozíciót veszített Max Verstappenhez képest, Daniel Ricciardo pedig Sebastian Vettelt és Romain Grosjeant is maga mögé tudta utasítani – ezt követően azonban beállt az élboly sorrendje. Nagy kakaskodás csak a mezőny közepén történt, Stoffel Vandoorne koccant Pierre Gaslyval, amely miatt szaladhatott vissza a McLaren bokszához új első szárnyért.



A futam első kiesőjét a 12. kör hozta el: Nico Hülkenberg Renault-ja előbb lelassult a célegyenesben, majd sűrű füstfelhőt eregetve csorgott az egyes kanyar bukótere mellé. Három körrel később sokkal nagyobb dráma következett: a pole-ból induló, és második helyét addig stabilan tartó Valtteri Bottas váltóhibát jelentett, majd lehúzódott a pálya szélére!

A versenybíróság virtuális biztonsági autót rendelt el a lerobbant Mercedes miatt, a Red Bull és a Ferrari pedig azonnal kapcsolt, és kihozta pilótáit – Lewis Hamilton azonban továbbment. A brit előnye ekkor 13 másodperc volt Max Verstappen előtt, sőt, az ötödik helyen álló Vettel hátránya is csak 23 másodperc körül alakult, azaz ekkor úgy tűnt, hogy a riválisok esélye nagyban megnőtt a győzelemre.

A csere után Daniel Ricciardo gyújtotta be leginkább a rakétákat: előbb megfutotta a verseny addigi leggyorsabb körét, majd kihasználva Kimi Raikkönen hibáját, körbeautózta a finnt, és feljött a harmadik pozícióba.

Bár csapata arra ösztönözte, hogy kilenc(!) másodperccel növelje előnyét Verstappennel szemben, Hamilton gyorsan egyértelművé tette, hogy ez használt szuperlágy abroncsokon lehetetlen – címvédő a 26. körben ki is jött gumicserére, hogy frissebb lágy keverékeken megpróbálja visszavenni elveszített első helyét, hiszen ahogyan arra számítani lehetett, a két Red Bull és Raikkönen is megelőzte őt.

Bár Verstappen növelni kezdte lélegzetvételnyi előnyét, Hamilton gyorsan felzárkózott Ricciardóra és Raikkönenre. Az ausztrál az előzést követően viszont nem tudott elnyúlni, ezért a finn és brit riválisa is ráesett a nyakára – nem véletlenül, ugyanis egy méretes csík jelezte bal hátsó gumiján a hólyagosodást. Ennek köszönhetően Sebastian Vettel is kezdett visszazárkózni a trióra, és már-már lőtávolba került Hamiltonhoz képest.

Az állóvízbe Raikkönen dobta be a követ: a finn a 38. körben megelőzte Ricciardót, majd a Red Bull azonnal bokszba is hívta pilótáját – de Vettel sem várt sokáig, egy körrel később beszúrta Ferrarija orrát Hamilton mellé, és sikerrel is járt. A második alkalommal cserélő ausztrál szuperlágy abroncsokat kapott, és kiesett a pikszisből, Hamilton viszont nem adta fel, és folyamatosan egy másodpercen belül tartotta magát Vettel mögött.

Mindezt annak ellenére, hogy az ő lágy abroncsai is hólyagosodni kezdtek, az 53. körben pedig úgy döntött, hogy második alkalommal is cserél. A brit Ricciardo mögé jött vissza, az ausztrál azonban nem élvezhette sokáig az előnyt, hiszen a verseny során második alkalommal mondta fel a szolgálatot egy Renault-motor, épp az ő autójában – a születésnapos szomorúan állt félre Red Bulljával.

Pillanatokkal később Toro Rossó-s „unokatestvére”, Brendon Hartley is a pálya szélére csorgott, a futam negyedik kiesőjévé válva, az élen pedig eközben – ha csak körönként 1-2 tizeddel is – folyamatosan csökkenni kezdett Max Verstappen előnye a Ferrarikhoz képest. Az év egyik legdrámaibb futamába aztán a 64. kör hozott újabb csavart: a negyedik helyen álló Lewis Hamilton autója is lelassult, a 2016-os Spanyol Nagydíj után először dupla kieséssel zárva a Mercedes futamát.

A hajrában ugyan Raikkönen tovább faragta hátrányát, Max Verstappent nem lehetett megállítani: a holland idei első győzelmét aratta, hol máshol, mint a Red Bull hazai pályáján, Spielbergben!

Sebastian Vettel harmadik helye ellenére örülhet, hiszen egy ponttal visszavette a vezetést a tabella élén, a csillaghullást kihasználva pedig Romain Grosjean végzett negyedikként - a francia pilóta számára órási eredmény ez, hiszen eddig pont nélkül állt a szezonban, most azonban a Haas történetének legjobb eredményével ünnepelhetett. Az amerikaiak eredményét Kevin Magnussen ötödik pozíciója tette teljessé, de örülhetett a szintén kettős pontszerzéssel záró Force India és Sauber - akárcsak a verseny elején panaszkodó Fernando Alonso is.

Az Osztrák Nagydíj végeredménye: 

1  Max Verstappen  Red Bull TAG  
2  Kimi Raikkonen  Ferrari Ferrari 1.504
3  Sebastian Vettel  Ferrari Ferrari 3.181
4  Romain Grosjean  Haas Ferrari 1 kör
5  Kevin Magnussen  Haas Ferrari 1 kör
6  Esteban Ocon  Force India Mercedes 1 kör
7  Sergio Perez  Force India Mercedes 1 kör
8  Fernando Alonso  McLaren Renault 1 kör
9  Charles Leclerc  Sauber Ferrari 1 kör
10  Marcus Ericsson  Sauber Ferrari 1 kör
11  Pierre Gasly  Toro Rosso Honda 1 kör
12  Carlos Sainz  Renault Renault 1 kör
13  Lance Stroll  Williams Mercedes 2 kör
14  Sergey Sirotkin  Williams Mercedes 2 kör
15  Stoffel Vandoorne  McLaren Renault 6 kör
16  Lewis Hamilton  Mercedes Mercedes -
17  Brendon Hartley  Toro Rosso Honda -
18  Daniel Ricciardo  Red Bull TAG -
19  Valtteri Bottas  Mercedes Mercedes -
20  Nico Hulkenberg  Renault Renault -
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: