DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Bianchi: Bárcsak Jules is itt vezethetne

Philippe Bianchi büszke arra, hogy újra visszatért a Formula-1 Franciaországba, ugyanakkor keserű emlékek törtek fel benne, mivel fiával rengeteg időt töltöttek Le Castellet-ben.

A tragikusan fiatalon elhunyt Jules Bianchi kisebb korában igen sokat volt jelen a Le Castellet-i versenypályán, ahogy haladt egyre feljebb a létra fokain. Még a Ferrari versenyautóját is vezethette több ízben és a szakemberek szerint az ifjú franciának kiváló esélyei voltak arra, hogy a Scuderiához igazoljon.

Sajnálatos módon, a sors elvette tőle a lehetőséget, hogy már pályafutása elején is jól látható tehetségét igazán kiteljesíthesse, ugyanis 2014-ben, Suzukában egy rendkívül szerencsétlen és súlyos balesetben halálos fejsérülést szenvedett, bár hivatalosan csak hónapokkal később hunyt el.

Jules édesapja, Philippe Bianchi a száguldó cirkusz őshazájába való visszatérés kapcsán beszélt érzéseiről a Daily Mailnek. „Ez gyönyörű dolog, Franciaországban óriási hagyományai vannak az autó- és motorsportnak. Az illetékesek kitűnő munkát végeztek, a pálya nagyszerű és boldog vagyok, hogy újra itt lehet a Formula-1.”

„Bárcsak Jules is itt lehetne és vezethetne. Nagyon közel laktunk a pályához és rengeteg alkalommal kijöttünk ide. Fontos, hogy mindig Jules-lal maradjunk és nem kevésbé fontos, hogy ezt itt tegyük” – nyilatkozta az édesapa.

Bianchit kiemelkedő tehetségnek tartották, a Ferrari is számolt vele


A Jules Bianchi Alapítvány mellett más tervei is vannak a fia emlékét az örökkévalóságnak átadni kívánó édesapának. „Mást is szeretnék tenni, például létrehozni egy versenyzőiskolát, a Bianchi Iskolát fiatal pilóták számára, egy gokart pályát és egy múzeumot, amiben Jules korábbi autói és trófeái lennének kiállítva.”

„Az alapítvány az életem és jó dolognak is tartom, igazi szenvedélyemmé vált. Nem könnyű itt lenni számomra, de ha a család nem tesz valamit, akkor egy idő után senki nem fog emlékezni Jules-re” – fogalmazott Philippe Bianchi.

A halo a pilóták fejének védelmében jött létre, ám az elhunyt pilóta édesapja úgy véli, még ez is kevés lett volna fiának. „Az FIA által kötelezővé tett halo sem változatott volna Jules sorsán, balesete túlságosan nagy volt hozzá” – kételkedett Bianchi.

Jules Bianchi keresztfia azonban beválthatja a reményeket, ugyanis hatalmas tehetségként bontogatja szárnyait a száguldó cirkuszban. „Charles velem és édesapjával kezdett gokartozni, boldoggá tesz, hogy ilyen sokat beszél Jules-ről. Nem könnyű megnéznem a versenyeit, de látni akarom, hol tart a fejlődésben.”

„Remélem, Charles élni fog az esélyeivel. Ahogy Jules is, világbajnok lehet és remélem, sikerül is neki. Nagyon boldoggá tenne vele és egészen biztos, hogy Jules is nagyon boldog lenne, ha Charles a csúcsra jutna” – tekintett előre Bianchi.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: