DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Nem lesz megkötve a Honda keze

A Red Bull elhatározta, hogy a motor-design terén teljes teljhatalmat ad a Honda számára. Az istálló majd idomul az aerodinamikával az erőforráshoz. Ettől is nagy fejlődést remélnek a bikák.

Az energiaitalos istálló semmiképpen sem akarja azokat a hibákat elkövetni, amiket a McLaren az elmúlt három évben, amikor szövetségben állt a japán gyártóval. Nyilván nagy áttervezést igényel majd a karosszéria terén a motorszállító-váltás, mivel a két konstrukció teljesen eltérő.

Ugyanakkor a McLaren kevésbé volt rugalmas ilyen téren, emiatt nehezebb beintegrálniuk a Renault-erőforrást is jelenlegi autójukba. A hírek szerint a Honda-motor kisebb helyet foglal el, mint a francia egység, így a Red Bullnak vélhetően könnyebb dolga lesz, mint amilyen a McLarené volt.

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke szerint a legjobban akkor járnak, ha a motordesign terén nem korlátozzák a Hondát és majd a csapat idomul a karosszéria kialakításával. „Úgy vélem, jól látható a Honda fejlődése. Az utóbbi kilenc hónapban remek irányt vett a gyártó, a változtatások pedig bejönnek.”

A Honda szabad kezet kap a tervezésben


„Nyilvánvaló, hogy fejlődési pályára álltak, számunkra egyértelműen ők a megfelelő partner, hogy előrébb juthassunk. Az a jelmondatunk, hogy menjenek és építsék meg a legjobb motort, ami csak lehetséges. Semmilyen megkötést és korlátozást nem határozunk meg, hogy hogy nézzen ki, majd megoldjuk, hogy beférjen” – mutatott rá Christian Horner.

„Több nagytehetségű emberrel erősödtek az utóbbi időben és számos specialistával dolgoznak együtt. A Hondával együtt dolgozni egészen kis kockázatot hordoz magában, bár a McLaren oldalán nem éppen lett jó hírük. Azóta láthatjuk, hogy motorszállítót váltottak, mégis alig változott valami náluk. A mi döntésünk alapja pedig a szebb jövő elérése” – tette hozzá a csapatfőnök, utalva arra, hogy a McLaren jelenleg semmivel nincs előrébb az erősorrendben, mint tavaly ilyenkor.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: