DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

Ezért tudta legyőzni Raikkönen Ricciardót

Kettős dobogó volt kinézőben a Red Bull számára, Daniel Ricciardo autója azonban lelassult a francia futam második felében. A háttérben egy rejtélyes szárnysérülés állt, melynek köszönhetően végül Kimi Raikkönen könnyen átvette a harmadik helyet.

Mikor a Francia Nagydíj záró szakaszában Sebastian Vettel maga elé engedte Kimi Raikkönent, hogy támadhasson a dobogós helyért, a harmadik pozícióban haladó Daniel Ricciardo még 8 másodpercre volt a Ferrariktól. Ehhez képest a finn néhány kör alatt utolérte a Red Bullt, különösebb nehézség nélkül megelőzte az ellenfelet, a leintésig pedig már 8,8 másodperces előnyt épített ki. Ricciardo elárulta, alulkormányzottsággal küzdött, ami az autó egy sérüléséből fakadt.

„Csalódott vagyok, úgy érzem. Az első etap végén nagyon jó tempóval rendelkeztünk, Maxra (Verstappen) közelítettünk, Kimitől pedig távolodtunk azon a ponton. Azonban mikor kiálltam a bokszba, a srácok közölték, hogy az első szárnyam bal első része megsérült. Azt feltételezték, hogy két körrel a kiállás előtt történt” – beszélt a futamot megpecsételő problémáról Ricciardo.



„Nagyon hirtelen jelentős mértékű alulkormányzottság lépett fel. Nem tudom, hogy meghibásodás történt, vagy törmeléket találtunk el és az törte el. A lágy abronccsal már akkor szenvedtünk, amikor elhagytuk a bokszot, néhány körrel később pedig szólt a csapat, hogy a szárny jobb oldala is eltört, pontosan ugyanúgy, mint a másik fele. Hogy mi okozta, nem tudjuk, de megtörtént, mi pedig lassúak voltunk miatta. Kevesebb volt a leszorítóerő, az autó alulkormányzott lett, így Kimi mindenképpen utolért volna ilyen tempó mellett. Sebzett autóval mentünk a bokszkiállás előtti köröktől kezdve” – jellemezte a helyzetet Ricciardo.

Azt a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner sem tudta megmondani a nagydíjat követően, hogy a rejtélyes sérülést mi okozhatta: „A felső két elem vált szét. Szerintem törmelék vagy ahhoz hasonló okozhatta. De így is jó mennyiségű pontot szerzett a csapat. Persze szép lett volna, ha ma mindketten a dobogón végeznek” – nyilatkozott az istálló vezetője.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: