DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Zuhogó eső és feje tetejére állt sorrend a harmadik francia szabadedzésen

A pénteki első két szabadedzés még „csak” szeles, de legalább száraz volt a Francia Nagydíj hétvégéjén, szombatra viszont, a harmadik gyakorlásra leszakadt az ég. Nem is a szokásos sorrendet láthattuk, bár a leggyorsabb Bottas lett.

Bár a Francia Nagydíj harmadik szabadedzésén eleinte többen kimentek mért köröket futni, az idő nagyon gyorsan rosszra fordult, így amint tudott, igyekezett mindenki vissza a bokszba a szakadó esőben. Nagyjából 10 perc után ezt lassú (vagy még annál is lassabb) tempóban mindenki meg tudta tenni, onnantól pedig egy hosszas várakozás kezdődött a csapatok és a versenyzők részéről.

Ekkor tizenhárom embernek volt mért köre, de óriási volt a szórás: Valtteri Bottas 1:33.666-tal vezetett, mögötte pedig Carlos Sainz és Charles Leclerc következett, már ők is majdnem másfél másodperces hátrányban, egymástól viszont csak néhány századnyi különbséggel. A negyedik-ötödik helyen Alonso és Vettel már csak 1:36-os időkre voltak képesek, míg 1:40-en belülre az első tíz helyezett tudott beférni.

esősfrancia



A mért körrel rendelkezők listáját, bármilyen furcsa is volt ránézni, Lewis Hamilton és Kimi Raikkönen zárta, az angol hét, 2007 világbajnoka pedig tizenhat (!) másodperces hátrányban volt.

Az utolsó tíz percben elkezdtek szállingózni a versenyzők kifelé a bokszból, az első fecske Fernando Alonso volt, akinek kigurulását komoly ováció kísérte a nézőtérről. Nem sokkal utána kimerészkedett a pályára a két Williams is, ekkor még egyikőjüknek sem volt mért ideje, de amikor körbetaláltak kisebb-nagyobb hibák után, Stroll 28, Szirotkin 30 másodperccel volt lassabb Bottas idejénél. Néhány kör után mind Alonso, mind Szirotkinék gyorsan megunták a küszködést.

Az utolsó percekben még a Toro Rosso is megtett egy-egy kört Gaslyval és Hartley-val, illetve kint volt a pályán Leclerc is, de a csuromvizes pályán ők sem akarták különösebben megerőltetni magukat, illetve ha akarták volna sem tudtak volna érdemi kört futni ilyen körülmények között.

A csonka gyakorlás részletes történéseiről itt olvashattok!

végeredmény3

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: