DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Sajtó: A Ferrari kész leváltani Raikkönent

Vettel mellett két opciója van a Ferrari F1-es csapatának 2019-re: Vagy egy újabb évre megtartja Raikkönent, vagy áthozza a nagy reménységet, Charles Leclerc-t. Az Autosport szerint utóbbi az esélyes.

Rendszeresen olvashatunk olyan híreszteléseket a Ferrari Formula-1-es pilótájáról, Kimi Raikkönenről, hogy mostanra már biztosan lejárt az ideje, és ez az utolsó szezonja a királykategóriában. Ez a történet 2014 óta szinte minden évben felröppen, ám az autosport.com értesülései alapján idén tényleg bekövetkezik az elkerülhetetlen, a maranellóiak megválnak a finntől.

Az 1979-es születésű Raikkönen évek óta már csak önmaga árnyéka (2014 óta egyszer sem nyert futamot), ami a szerződései időtartamában is megmutatkozik: a Ferrari rendszeresen mindössze egy-egy szezonra hosszabbított vele, ráadásul Sergio Marchionne, a márka elnöke tavaly decemberben egyenesen kijelentette, 2007 világbajnokának „valószínűleg ez az utolsó éve, hogy rátaláljon a ritmusra.”

rai-portre-2018-2



A finn teljesítménye hiába hagy maga után kívánnivalót, megtartása mellett a Ferrari így is több érvet tudott felsorakoztatni. Egyrészt pilótáik között nagyszerű a kapcsolat, másrészt Raikkönen még így is rendszeres dobogós helyeket szállít a gárdának. Ezektől függetlenül a versenyző lecserélése előtti legnagyobb akadály eddig kétségkívül az lehetett, hogy egyszerűen nem találtak megfelelő személyt a pótlására. Korábbi értesüléseink szerint az olaszok már az idei évre is áthozták volna Vettel mellé a Red Bull-os Daniel Ricciardót, ám két ekkora kaliberű pilóta fizetését még a Ferrari sem vállalta volna be, így a pilótacserét elhalasztották. Most azonban bejött a képbe Charles Leclerc.

A húsz éves monacói reménység mindössze hetedik F1-es futamán van túl, teljesítménye azonban máris óriási figyelmet kap – a „lesajnált” Sauberrel (tíz egységet begyűjtve) immár rendszeres pontszerzőnek mondhatja magát, miközben a tőle jóval tapasztaltabb csapattársa, Marcus Ericsson mindössze kettőt tudott idén bezsebelni. Ja és nem mellesleg évek óta a Ferrari kötelékében nevelkedik. 

leclerc-portre-2018-2

Raikkönen az immár sokadjára felröppent szóbeszédre a tőle elvárt rövidséggel annyit reagált, hogy csapaton belüli helyzete „ugyanaz, mint egy héttel, két héttel és egy hónappal ezelőtt is.” Ezzel szemben Leclerc titkon biztosan a tűzpiros versenyoverallról álmodozik, ám nehezen elképzelhetőnek tartja, hogy már jövőre magára öltheti azt. „Mosolyt csal az arcomra, de egyelőre nem tűnik reálisnak a felvetés. Amikor majd eljön az ideális alkalom, akkor majd elgondolkozom a jövő éven. Remélhetőleg lehetőségem lesz átülni” – bizakodott a monacói.

Válaszunk tehát továbbra sincs Raikkönen lecserélésével kapcsolatban, ám egy dolog biztos: egy ekkora tehetséggel a nyomában a finn ferraris napjai meg vannak számlálva.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: