DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

A Renault miatt kellett hamarabb döntenie a Red Bullnak

Az energiaitalos csapat az Osztrák Nagydíjra ígérte nagy bejelentését, ehelyett már a francia verseny előtt közzétette a megállapodást a Hondával. A háttérben a Renault újabb ultimátuma állt.

Ahogy a sajtóban nyomon követhető volt, a Renault több alkalommal megsürgette partnerét, a Red Bullt, hogy tegye le a voksát 2019-es motorszállítója mellett. Határidőket is kijelöltek, a Milton Keynes-i istálló azonban szemlátomást nem foglalkozott velük: közölték, hogy hazai versenyükön, az Osztrák Nagydíjon hozzák majd nyilvánosságra a jövő évi partner személyét. Végül azonban kénytelenek voltak engedni, derül ki Helmut Marko tanácsadó nyilatkozatából, ezért tettek bejelentést a Francia Nagydíj előtt a TAG Heuer néven futó Renault-erőforrás Hondára cseréléséről.

„Igazság szerint a döntést Franciaország után akartuk közzétenni” – mondta az Auto Bildnek Marko, a Red Bull befolyásos tanácsadója. „De a Renault megszabott egy ultimátumot, amely vasárnap járt le, így nem volt választásunk.”



A egykori F1-es osztrák is megismételte a Red Bull álláspontját: a csapat különösen bízik a Honda fejlődésében. Mind a japán gyártó, mind a Renault a Kanadai Nagydíjon vetette be motorfejlesztési csomagját, a látottak pedig meggyőzték arról a Red Bullt, hogy a Honda nagy potenciált hordoz.

„Az új frissítésük, melyet sajnos balszerencsés körülmények miatt Kanadában nem lehetett rendesen használni, három tizedmásodpercet ért. Ezért a megegyezés a Hondával különösen pozitív számunkra minden tekintetben, sportszakmai, technikai és pénzügyi szempontból” – értékelte Marko a megállapodást, amely folytán a Red Bull ügyfélcsapatból gyári partnerré válik.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: