DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Nem egyértelmű Hamilton vezérszerepe

Vannak istállók, ahol egyértelmű első számú pilótát hirdethetünk idén is, ám a Mercedesnél Valtteri Bottas felnőni látszik Lewis Hamiltonhoz. Raikkönen és Vandoorne azonban durván lemaradt.

Ahogy közeledünk a szezon derekához, egyre inkább kezd kirajzolódni mindenhol a kép csapaton belül, hogy szoros, kőkemény harc dúl a két versenyző között, vagy nagyon elbillen a mérleg az egyik irányba és elkezdik favorizálni a jobban teljesítő pilótát. 

Rögtön az év elején, az Ausztrál Nagydíjon Valtteri Bottas csúnya hibát vétett az időmérő edzésen, így a legtöbb szakember és rajongó rögtön arra gondolt, hogy idén ismét Lewis Hamilton árnyékában kénytelen versenyezni a Mercedesnél, ahogy ez 2017 második felében történt. Ám Bottas máshogy gondolta, remekül kiegyenlítette az erőviszonyokat és csak bakui óriási balszerencséjének köszönhette (gumidefekt alig néhány körrel a leintés előtt vezető helyről), hogy nem áll egészen szorosan a négyszeres világbajnok mögött.

A Ferrarinál fordított irányban változott a helyzet, Kimi Raikkönen rendkívül versenyképesnek mutatkozott az évadnyitó versenyeken, ám balszerencséje is volt és Spanyolország óta visszaesett a teljesítménye. Emiatt gondolja Martin Brundle azt, hogy Raikkönen már nem segíti a Ferrarit, vissza kellene vonulnia.

A Red Bullnál Max Verstappen leginkább saját magának köszönheti komoly ponthátrányát, az első hat futamon esett-kelt, rengeteg hibát vétett. A leglátványosabb különbség teljesítmény terén a McLarennél alakult ki, a Le Mans-ban is kitűnően vezető Fernando Alonso egyelőre idén is lemossa Stoffel Vandoorne-t. Pontszámban látványos különbség van a két Toro Rosso között is, míg a Renault istállónál csalóka a kép, Sainz döntő többségében szorosan tartja rutinosabb csapattársa, Hülkenberg tempóját.

Lewis Hamilton mellé idén felnőtt Valtteri Bottas


Hogy állnak a pilóták csapaton belül?
Mercedes: Lewis Hamilton – Valtteri Bottas
Időmérő edzés: 4-3
Verseny: 3-3

Red Bull: Daniel Ricciardo – Max Verstappen
Időmérő edzés: 3-4
Verseny: 3-2

Ferrari: Sebastian Vettel – Kimi Raikkönen
Időmérő edzés: 6-1
Verseny: 3-2

Force India: Sergio Perez – Esteban Ocon
Időmérő edzés: 2-5
Verseny: 1-4

Williams: Szergej Szirotkin – Lance Stroll
Időmérő edzés: 4-3
Verseny: 1-3

McLaren: Fernando Alonso – Stoffel Vandoorne
Időmérő edzés: 7-0
Verseny: 4-0

Toro Rosso-Honda: Pierre Gasly – Brendon Hartley
Időmérő edzés: 4-3
Verseny: 1-1

Haas: Romain Grosjean – Kevin Magnussen
Időmérő edzés: 2-5
Verseny: 1-3

Renault: Nico Hülkenberg – Carlos Sainz
Időmérő edzés: 5-2
Verseny: 5-0

Sauber: Marcus Ericsson – Charles Leclerc
Időmérő edzés: 2-5
Verseny: 2-3

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: