DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Marko beszólt a Mercedesnek

A Formula-1-ben várhatóan bevezetésre kerülő, új szabályok azt a célt szolgálják, hogy csökkenjenek a csapatok közti különbségek. A Red Bull már alig várja, hogy megszűnjön a dominancia.

Régóta ígérik a Formula-1 vezetői, hogy izgalmasabb, kiszámíthatatlanabb show lesz a 2021-es szabályváltoztatások után. Az tény, hogy jelenleg a száguldó cirkusztól sokan azért fordultak el, mert előre tudható, hogy melyik 3-4 pilóta közül kerül ki a győztes, de voltak évek (2014-2016-ig), amikor a Mercedes annyira dominált, hogy csak nagyon ritkán szerezte meg más az első helyet.

Dr. Helmut Marko, a Red Bull főtanácsadója olyan szabályrendszert szeretne, ami hosszú távon biztosítja mindenki számára az egyenlő esélyeket. Elismeri a Mercedes óriási munkáját a turbóéra kezdetén, de most már azt látja, hogy végre kezdik utolérni a hosszú ideig egyeduralkodó gyári istállót.

„A Formula-1-ben maradásunk az új szabályoktól függ. Egyelőre még csak kijelentéseket hallottunk, mindenféle konkrét adat nélkül. A szabályoknak olyanokká kell válniuk, hogy ne történhessen meg újra, hogy egy gyártó ekkora mértékben dominál” – utalt az utóbbi évek Mercedes-uralmára Marko.

2016-ban csak akkor nyerhetett más, ha a Mercedesekkel gond adódott


„Kicsit elkezdtünk aggódni. Április elején azt mondták, hogy négy héten belül készen lesznek az új szabályok és mindenki tudni fogja, hogy milyen lesz a Formula-1 2021-től. Nem sokkal később május végéről beszéltek, most pedig már június végénél tartunk.”

„Egyelőre csak közleményeket hallottunk, bőven itt lenne az ideje, hogy konkrét adatokat és szabályokat is tudjunk végre. De remélhetőleg egyenlők lesznek az esélyek. Három évvel ezelőtt szinte lehetetlen volt felvenni a versenyt a Mercedesszel. Tavaly viszont már láthattuk, hogy az addigi, hatalmas dominanciájuk kezd töredezni.” 

„A Ferrari óriásit lépett motorikusan előre a téli szünetben, mi pedig az egész mezőny legjobb karosszériájával rendelkezünk. A Mercedes már nem tud pusztán a szuper motorjával előnyt szerezni és ez fáj nekik. Nagyon hozzászoktak, hogy már a rajtnál elhúznak, idén azonban ennél többre lenne szükségük. A Mercedes nem szokott hozzá, hogy sorban elveszíti a versenyeket, ez a legnagyobb gyengeségük jelenleg” – szúrt oda a riválisnak a Red Bull főtanácsadója. Egyébként a német gyári istálló főnöke is elismerte, hogy már nem beszélhetnek papírformáról.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: