DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Belső villongás a McLarennél, új főnököt akarnak

2012 után teljesen elvesztette a fonalat a McLaren az élmezőnyhöz képest, egyes hírek szerint kisebb forradalom készül az istállónál. Elégedetlen dolgozók csoportja kezdett egyéni akcióba.

A Formula-1-rajongók nagy része nem örül annak, hogy egy ilyen, nagy hagyományokkal rendelkező istálló ekkorát zuhant az elmúlt években. Ugyan 2008 óta Woking nem nyert világbajnoki címet, de 2012-ig rendre ott volt a fő esélyesek között és legalább rendszeresen futamgyőzelmeket arattak, leginkább Lewis Hamilton és Jenson Button jóvoltából.

2013-tól valami megtört, leginkább a lendület. Két átmeneti évet követően a megváltást a visszatérő Honda-erőforrásoktól várták. Óriási bukás lett a vége, 2015 óta a dobogó közelébe sem került az istálló, három évnyi szenvedést követően pedig a japán gyártó és a McLaren útjai különváltak.

Minden szakember úgy gondolta, hogy idén végre újra a legjobb helyekért lesz harcban a patinás istálló, ám a Honda-Renault csere sem hozta meg az áttörést. A McLarennek köze sincs az élmezőnyhöz, hét futam alatt mindössze negyven pontot szerzett, ráadásul az utolsó két futamon még a pontszerzés sem jött össze a biztatóbb (Alonso 5. lett Ausztráliában) kezdés után.

Kisebb belső forradalom van kialakulóban, az elégedetlenkedők ugyanis a korábbi csapatfőnököt, Martin Whitmarsh-t szeretnék újra a gárda élén látni. Az alkalmazottak nagy részének elege lett a sikertelenségből. Az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor a héten Eric Boullier versenyigazgató elismerte, hogy igazából szinte fogalmuk sincs, miért teljesít ennyire gyengén az autó. Erről a Daily Mail című lap számolt be.

A McLaren a Renault-val sem került előrébb, belső elégedetlenség van a csapatnál


„Számos csapattag annyira dühös lett attól, hogy azt látják, a felső vezetés teljesen alkalmatlan feladatának elvégzésére, hogy végső megoldásként megpróbálják Whitmarsh-t megnyerni, hogy álljon az istálló élére és segítse ki a gödörből a betegeskedő McLarent” – írja a Daily Mail.

„Az elmúlt 19 hónapban többször is elhangzott mclarenes dolgozóktól, hogy levelet írnak nekem a kialakult helyzet miatt. Azt mondtam nekik, hogy ne nekem küldjék, hanem Mansour Ojjeh-nek (a McLaren egyik fő részvényesének)” – ismerte el a belső gondokat Whitmarsh.

„Szeretem a csapatot és őszintén szomorúvá tesz, hogy ezt kell látnom, hova süllyedt. Túl sok a politika az irányító emberek között. Úgy vélem, közülük többnek mennie kellene. Megosztottam nézeteimet Mansour úrral, a részvényesek dolga eldönteni, hogyan legyen tovább.”

„Korábban megszoktuk, hogy a Formula-1-ben törnek győzelemre, de most más utakra léptek, IndyCar, Le Mans is belépett például a képbe. Önmagában ezek is csodálatosak, de a McLaren inkább arrafelé halad, ahelyett, hogy az F1 egyértelmű prioritást élvezne, ettől én megborzongok. Többször találkozom mclarenes dolgozókkal a környéken. Csalódottak és nekem panaszkodnak.”

„Tim Goss távozása kicsapta nálam a biztosítékot. Fantasztikus tudású, szorgalmas szakember, nagy értéke volt a csapatnak. Ő lett a bűnbak. Ha egy delegáció megjelenne nálam, nem küldeném el őket. Tudják, hol találnak meg” – üzent burkoltan a McLarennek Martin Whitmarsh.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: