DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

A Renault-nál köthet ki Adrian Newey

Adrian Newey szerződése az év végén lejár jelenlegi munkaadójánál, a Red Bullnál, ahonnét ‒ ha igazak a pletykák ‒ a Renault gyári csapatához vezethet a brit tervezőzseni útja.

Az egyik, ha nem a legkeresettebb személy a Formula-1 piacán. Ő Adrian Newey, a Red Bull tervezőzsenije. Három különböző csapatot, a Williams-t, a McLarent és a Red Bullt is konstruktőri világbajnoki címhez segítette, szám szerint kilenc világelső konstrukció dicséri a brit szakember keze munkáját.

Aki úgy fest, picit belefáradt a Red Bull eredményhajszásába. Mióta a hibrid korszakot éljük, az osztrák csapat csak elvétve tud odaérni a dobogó legfelső fokára, Newey-ban viszont továbbra is ég győzelmi vágy, és nem biztos, hogy a jövőben ezt jelenlegi munkaadójánál ki tudja élni.

Van viszont egy másik csapat, aki töretlenül fejlődik. Pénzt és időt sem sajnálva, szakemberek tömkelegét felvéve, sőt, a Formula-E-t otthagyva, éjt nappallá téve azon fáradozik, hogy megkeserítse a Ferrari és a Mercedes dolgát. Ez nem más, mint a mezőny harmadik gyári csapata, a Renault. A francia gyár csapatfőnöke, Cyril Abiteboul a közelmúltban azt mondta, csapatával arra készül, hogy újra meghatározó istállóvá váljanak a száguldó cirkuszban.



Az olasz Motorsport megszellőztetett egy pletykát, miszerint Newey állítólag felvette a kapcsolatot a gyári Renault-val. Ha azt vesszük alapul, hogy Newey szerződése idén lejár, a Red Bull pedig erősen gondolkozik a Honda-motorra való áttérésre, összerakhatjuk a kirakós játékot a fejünkben, a brit nem véletlen gondolkozhatott el a váltáson.

Ha egy gyári csapat, mint a Renault ennyi pénzt, és időt öl bele a jövőben sikerekbe, ott csak idő kérdése a világbajnoki cím. Newey pedig továbbra is elképesztően használja tervezőceruzáját, elég ha megnézzük azokat a Red Bull autókat, amiket azóta tervezett, mióta újra főállásban dolgozik Milton Keynes-ben.

És ha ez még nem lenne elég indok a váltásra, egy újabb érv: Newey korábban azért utasította vissza a Ferrari ajánlatát, mert nem akarta elhagyni Nagy-Britanniát, ahol jelenleg is él. A Renault bázisa viszont alig egy órányi autóútra van mostani munkahelyétől...

Ha a brit szakembert sikerül meggyőznie a francia vezetőségnek, a Ferrarinál és a Mercedes-nél elkezdhetnek aggódni, hiszen ahol Newey eddig ceruzát ragadott, abból világbajnok autó lett.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: