DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Felülbírálnák a kockás zászlós rendszert

Kanadában az egyik beszédtémát a téves leintés szolgáltatta, ugyanis Winnie Harlow egy körrel hamarabb lengette meg a verseny végét jelző kockás zászlót. Az FIA már az alternatívákon töri a fejét.

Nem először esik meg a Formula-1 történetében, hogy valami probléma adódik a verseny leintésével. Az egyik leghíresebb kockás zászlós sztorit 2002-ben, a Brazil Nagydíjon láthattuk, amikor is a futball-legenda, Pelé elfelejtette leinteni a győzteseket, lemaradt az első néhány helyezettről.

Ennek fordítottját élhettük át múlt héten, Kanadában, hogy a szupermodell hölgy a hetven körös verseny 69. körének végén már elkezdte lengetni a kockás zászlót, miközben még hátra lett volna egy forduló. Végül a 68. kör eredménye alapján hirdettek eredményt (pozíciócsere nem történt közben), amit Daniel Ricciardo utolsó pillanatban megfutott leggyorsabb köre bánt, mivel az így semmissé vált.

Charlie Whiting versenyigazgató már azt fontolgatja, hogy új rendszert vezetnének be ennek kivédésére. A célegyenesben, a verseny utolsó körének végén egy hivatalos jelzést kapnának a pilóták egy nagyméretű világító panelen, ami kétséget kizárólag mutatná mindenki számára, hogy véget ért a száguldás. Ez a jelzés pedig felülírna minden más (hagyományos) zászlójelzést.

Hiányozna a kockás zászló a Formula-1-ből, itt éppen Raikkönen győz 2012-ben


„Úgy vélem, át kéne gondolnunk, hogy valami jobb jelzést találjunk ki a leintésre. A kockás zászlónak hatalmas tradíciója van már, de ahogy láthattuk hétvégén is, hibázásra ad lehetőséget. Lehetne például egy óriási fekete panel, ami egy kockás zászlót ábrázol a megfelelő időben” – nyilatkozta Charlie Whiting.

„Ez nem annyira pofonegyszerű, kell egy kis idő, mire megfelelően kidolgozzuk. Ki kell próbálnunk ezt a szituációt, hogy mi történik, ha a pilóták csak az elektromos táblán látják a kockás zászlót. Ameddig nem látják, a verseny nem ért véget. Azt is át kell gondolnunk, hogy egyáltalán szükség van-e változtatásra. Ha tízévente történik egy baki, az még elfogadható. De mindenképpen meg kell vizsgálnunk a lehetőségeket” – tette hozzá a versenyigazgató.

Mindenesetre, ha a kockás zászló, mint tárgy, eltűnne a Formula-1-ből, egy tradicionális szeletet hasítanának ki a száguldó cirkuszból.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: